tirsdag 15. september 2009

Venstres fall

Jeg liker Lars Sponheim. Og jeg liker Venstre. Venstre er for eksempel et parti gamle venner fra venstresiden kan finne på å stemme på når de blir ikke-sosialister, men ikke klarer å gå hele veien til Høyre. Derfor fyller Venstre en viktig rolle i norsk politikk. De er urbane, liberale, sosiale og ikke minst grønne. Og de har hatt flinke politikere, som Sponheim og som Odd Einar Dørum som har kjempet for forskning og dannelse i Stortinget de siste årene.

I denne valgkampen har Venstre vært det partiet som tydeligst har pekt på kunnskapspolitikk og vilkår for små og mellomstore kunnskapsbaserte bedrifter som viktige politikkområder. Og de har vært opptatt av å reise debatter om rettssikkerhet og personvern, ikke minst i forhold til saker som datalagringsdirektivet og andre saker som har med it-utviklingen. Derfor er Venstres nederlag ved valget et stort tankekors for oss som er opptatt av at mange uløste oppgaver ligger og venter på disse områdene. Jeg er ikke alltid enig med Venstre (for eksempel er jeg uenig når det gjelder fildeling). Men Venstre er et parti med sine liberale prinsipper i orden, og det trenger vi.

Hva var det så som gikk galt? Dels var det ting som partiet ikke kunne gjøre så mye med. Dette valget favoriserte store partier med statsministerkandidater. I stor grad var det en valgkamp uten saker. Personvernsakene og fildeling ble aldri noe tema. Miljø var tema, men ikke viktig for velgerne. Og i næringspolitikken, kunnskapspolitikken og forskningspolitikken tror jeg Høyre framstod som like bra som Venstre. Og når Høyre var partiet som tydeligst ville samarbeide med alle andre for å til en ny borgerlig regjering, var det mange av Venstres velgere som gikk til Høyre denne gangen. Noe som viser at man ikke bare kan utstede garantier om hva man er imot. Vi må høre om hvilke alternativer partiene er for også.

Venstre har vært nede for telling før og kan komme tilbake. De hadde to representanter fra 1973 til 1985. Fra 1985-93 var Venstre helt ute av Stortinget. Så, etter åtte år utenfor Stortinget, ble Lars Sponheim valgt inn i 1993 som den eneste fra Venstre. Etter 1973 har Venstre bare vært over sperregrensen to ganger på ti valg: 4,5 % i 1997 og 5,9 % i 2005. Det som skjedde ved dette valget er med andre ord helt normalt. Venstre kan komme tilbake, de har gjort det før. Men lett blir det ikke. Og i mellomtiden kan Venstre risikere at andre partier prøver å stjele de sosialliberale klærne deres. Høyre for eksempel.

10 kommentarer :

  1. Jeg er av de som flyttet til Høyre i dette valget, men synes det er trist om dette er det siste vi ser fra Venstre. Det er et parti med mange gode saker og prinsipper. Men det ser ut til at sentrum som politisk tyngdepunkt er borte. Tror de andre to vil slite også, fremover.

    SvarSlett
  2. du skriver "Noe som viser at man ikke bare kan utstede garantier om hva man er imot. Vi må høre om hvilke alternativer partiene er for også."
    Venstre prøvde jo så godt de kunne å markedsføre en Bondevik3 med Solberg som statsminister. Det var Høyre som var uklare hele veien og som skapte det borgerlige kaos. Høyres mangel på veivalg og spagat førte til at de rødgrønne fikk skremme med FRP og skattelette hele valgkampen, de snakket jo maskinellt om dette i alle debatter. Denne retorikken hadde Høyre unngått ved å satse på sentrumsretningen. Da hadde vi også fått et mye større saksfokus i valgkampen noe som hadde vært bra for valget og demokratiet i sin helhet. Etter dagens partilederdebatt ser det jo også ut som om Solberg ikke har tenkt til å forandre strategi frem mot 2013. Jeg tror hun må velge mellom FRP og sentrum. Alt ligger an til at Høyre dreies mot Frp og da vil man få høyst sannsynlig få den motsatte effekten av hva du beskriver: "Og i mellomtiden kan Venstre risikere at andre partier prøver å stjele de sosialliberale klærne deres. Høyre for eksempel." En ytterligere høyredreining av Høyre vil skape et stort potensiale for Venstre til å fornye seg selv gjennom å kapre mange moderate/sentrumorienterte høyremedlemmer og velgere.

    Hva med deg selv? Har fulgt deg og dine kommentarer og utspill over en lang tid nå og jeg mener personlig at du hadde vært den perfekte leder for et nyorientert Venstre!

    mvh høyremedlem som stemte venstre for første gang ved årets valg og som vurderer sitt høyremedlemskap i disse dager.

    SvarSlett
  3. ...også var det vel kun rundt 4000 stemmer for lite til at vi ville fått en helt annen situasjon, og at det knapt ville ha vært noe prat om at sentrum er svekket og forskyving av tyngdepunkt.
    Poenget mitt er ikke å stille spørsmål ved eller kritisere valgloven, men å tydeliggjøre at marginene denne gangen var svært-svært små.

    SvarSlett
  4. Et Venstre med Chaffey i lederstolen og en samarbeidsorientert holdning til alle borgerlige partier - og uten den uggne følelsen av at partiet plutselig kan skifte side i politikken, det partiet hadde fått min stemme uten forbehold. Det kunne blitt et "varig forhold".

    SvarSlett
  5. Jeg deler din analyse på de fleste punkter. Det er for tidlig å gravlegge Venstre. Et forhold som kan styrke V ved neste valg, er om H og Frp skulle etablere en felles regjeringsplattform. Da vil V kunne plukke opp noen av de H-velgerne som synes Frp er helt utenkelig og Ap for langt til venstre.

    En helt annen sak er hvordan H og Frp skal kunne bygge en allianse stor nok til å gi dem makten uten sentrumsstøtte. De er to tyver på samme marked. Men det er en annen analyse.

    SvarSlett
  6. Thor Dag Halvorsenonsdag, 16 september, 2009

    Jeg var medlem av Venstre i 27 år. Jeg er en av de mange som ikke liker partiet lenger. Jeg liker ikke Sponheim. Jeg er faktisk lykkelig over at partiet falt under sperregrensen! Jeg håper det kan få Venstre til å gå litt i seg selv og kanskje finne tilbake til sin gamle sjel der ekte liberalisme sto i høysetet, med konsekvent forsvar av individets frihet, uansett religiøs tilhørighet, og knallhard kritikk av all undertrykkelse, være seg i religiøs eller annen forkledning.

    Det er også på tide at man innser at det finnes grupper, det finnes fellesskap og overbygninger! Når grupper skriker ut sitt "vi" blir det direkte latterlig når Sponheim og Venstre svarer med at de ikke finnes.

    En enkel konstateringen av at det faktisk finnes noe som heter skog, betyr ikke at man ikke skal vurdere enkelttrær der individuell behandling er påkrevd! Dessverre ser ikke Venstre skogen for bare trær!

    Det er synd at det ikke finnes et ekte, liberalt sentrum i norsk politikk, et sentrum som kunne stå for de ekte, liberale verdier som Venstre dessverre har sveket. Så lenge "sentrum" består av partier som insisterer på å fornekte virkeligheten og som er besatt av selvgodhet og fordømmelse av andre, ikke rett-troende, har sentrum ingen sjanse til å reise seg igjen.

    Pave Lars abdiserte nå, etter at han med sin uspiselige, moralistiske demonisering av andre mennesker - det samme som han har beskyldt andre for å bedrive – i mine øyne har fremstått som den største fariseeren i norsk politisk historie.

    Med et degenerert Venstre, et minimalisert Krf som ikke er mindre fordømmende, og et SP som er gått over til den røde siden, er det ikke byggeklosser igjen for sentrum. Det er synd.

    Thor Dag Halvorsen

    SvarSlett
  7. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

    SvarSlett
  8. Kjære Thor Dag Halvorsen!
    Jeg husker deg godt fra mange interne diskusjoner på V+
    Jeg respekterer selvsagt at du har et annet syn på en del spørsmål, men det er ikke noe tap å ikke daglig lese dine nesten hatske utfall mot innvandrere og andre som har en annen kultur/religion/hudfarge enn majoriteten her i landet.
    Synd at du benytter Chaffeys blogg til å spre om deg med usannheter om Venstre og våre medlemmer.

    Hyggelig kommentar fra deg, Paul. Det er plass til deg i Venstre. Vi har allerede mange av dine gamle sosialliberale venner fra DLF med oss i Akershus.

    SvarSlett
  9. Jeg har stemt Venstre igjennom alle mine valg (dog er jeg ikke eldre enn 27), unntaket er i år, da ble det Høyre.

    Det som har provosert meg er en bevisst bevegelse bort fra sosialliberalismen, som impliserer både sosial og økonomisk liberalisme med en sterk liberalistisk tradisjon. Flere og flere politikere i V jeg kom i kontakt med forstod ikke hva jeg mente med liberalisme. Venstre var sosialLIBERALE. Hva skal det bety? SV er jo også sosialLIBERALE, likevel er det et hav mellom meg og dem. Eller kanskje det ikke er et bevisst valg, kanskje Venstre-politikere rett og slett ikke er liberalister i det hele tatt.

    Kort sagt, Venstre har spilte seg selv på sidelinjen ved gå vekk fra sin ideologiske basis og satse på å bli et run-of-the-mill europisk liberalt parti, jeg tipper de grønne sin fremgang i Tyskland er modellen.

    Svaret fra meg er hvertfall enkelt. Liberalister som ønsker en effektiv stat og grunnleggende velferdssamfunn er det plass til i Høyre nå. Så kan Venstre svømme rundt i sentrum.

    SvarSlett
  10. En annen ting er hvordan Venstre liksom skulle tjene unge velgere på fildeling.

    Lovlig fildeling? Hva er det for noe tull. Det er lov å dele ikke-copyright-beskyttet materiale på nettet nå.

    Mener de i gjøre det lov å dele copyright beskyttet matriale?

    I såfall mener de avkriminalisering? Det er noe helt annet. Hvis det påstår at avkriminalisering = lovlighet, så er jo dette både feil og populistisk utspill.

    SvarSlett