onsdag 12. august 2020

Langt flere kvinner enn menn med høyere utdanning

Andelen som har utdanning på universitets- og høyskolenivå i Norge øker stadig. Det er nå 35 prosent. Men det er store forskjell mellom kvinner og menn. Det er i dag. 39 prosent av kvinnene i Norge som har utdanning på dette nivået, men bare 30 prosent av mennene.

SSBs utdanningsstatistikk viser at denne forskjellen har økt de siste årene. Andelen kvinner med høyere utdanning har økt med 10 prosentpoeng de siste 10 årene, fra 29 til 39 prosent, mens det for menn bare har økt med fem prosentpoeng, fra 25 til 30. 

Det er imidlertid stor forskjell mellom de yngste og de eldste aldergruppene både når det gjelder utdanningsnivå og når det gjelder kjønnsfordelingen. Kvinneflertallet er større jo lengre ned i alder man går. Bare i aldersgruppen over 67 år er det flere menn enn kvinner som har høyere utdanning. SSB skriver:

"Ser vi på kjønnsfordelingen, var andelen kvinner større enn andelen menn i alle aldersgrupper bortsett fra 67 år og eldre. Dette henger sammen med at det tidligere var mindre vanlig for kvinner å ta høyere utdanning. Størst forskjell mellom andelen menn og kvinner finner vi for dem mellom 25 og 29 år. Der hadde 59 prosent av kvinnene mot 38 prosent av mennene en utdanning på universitets- og høgskolenivå i 2019, noe som er en differanse på 21 prosentpoeng."

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar