torsdag 13. august 2020

Færre jobber i andre kvartal

 Koronakrisens har gått hardt ut over antall jobber verden over. Både på grunn av smitteverntiltak og på grunn av lavere økonomisk aktivitet må virksomheter redusere antall ansatte, eller avslutte helt.

Nå har SSB sluppet nye kvartalstall om antall arbeidsforhold som viser hvordan dette har slått ut i Norge. Og forskjellen mellom andre kvartal i 2019 og andre kvartal i år er stor. Det er 129 000 færre jobber. SSB skriver:

"I 2. kvartal 2020 var det i underkant av 129 000 færre jobber enn på samme tid året før, en nedgang på 4,4 prosent. Nedgangen har hovedsakelig inntruffet i etterkant av koronautbruddet og de påfølgende nasjonale smitteverntiltakene som ble iverksatt i mars."

De aller fleste næringer er berørt av denne nedgangen, men det er noen store forskjeller mellom de som er aller mest berørt og de øvrige. SSB skriver:

"Næringsfordelte tall viser at jobbnedgangen i 2. kvartal berører store deler av arbeidsmarkedet. Overnatting og servering hadde klart størst nedgang fra året før med hele 23,6 prosent færre jobber, som følge av at hoteller og restauranter måtte redusere aktiviteten i etterkant av koronautbruddet. Antall jobber gikk også kraftig ned i personlig tjenesteyting og forretningsmessig tjenesteyting, begge med en nedgang på over 10 prosent. Disse næringene omfatter blant annet utleie av arbeidskraft, frisører, kultur- og underholdningsaktiviter."

Så er det også noen få næringer som har opplevd litt jobbvekst i det siste. Vi har sett digitale tjenester blir tatt i bruk i større grad enn noen gang under denne krisen, og det viser også disse tallene. Både kategoriene "informasjon og kommunikasjon" og finansnæringen vokser litt. Det samme gjør infrastrukturbransjene "elektrisitet, vann og renovasjon". Mest overraskende er det kanskje at næringen som øker med flest nye jobber fra i fjor er olje- og gassvirksomheten, som vokster med 5 prosent. Helt mørkt er det heldigvis ikke.

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar