onsdag 26. august 2020

Grensehandelen ned 99 prosent

Ingen kan være det minste overrasket over at grensehandelen har gått rett i gulvet under koronakrisen. I andre kvartal 2020, der det på grunn av karantenebestemmelser ikke har vært mulig å dra på korte turer over grensen. Men hvor stort hva fallet vært, og hvor mye er verdien av den handelen som er blitt borte? 

Statistisk Sentralbyrå gjør hvert kvartal beregninger av verdien av grensehandelen, blant annet fordi det er interessant å måle hvordan for eksempel endringer i ulike avgifter eller endringer i kronekursen påvirker hvor mye som handles på den andre siden av grensen. Aldri har fallet vært så stort som nå. SSB skriver:

Nye tall fra statistikken grensehandel viser at nordmenn brukte 28 millioner kroner på grensehandel i 2. kvartal 2020. Dette står i sterk kontrast til grensehandelen i 2. kvartal 2019, som ble målt til 4,1 milliarder kroner. Det gir en nedgang på hele 99 prosent. Grensehandelen i 2. kvartal 2020 var preget av restriksjonene som trådte i kraft i mars, særlig mot Sverige. Flere land og regioner i Norden ble unntatt restriksjonene fra 15. juni, men de populære grensehandelsdestinasjonene i Sverige forble røde på smittekartet gjennom hele 2. kvartal,"

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar