torsdag 27. august 2020

Krisetiltak under Spanskesyken: Konjakk til folket

Omfanget av krisetiltak rettet mot bedrifter og personer som er rammet av den pågående pandemien er betydelig større enn under noen annen krise i historien. Og går vi riktig langt tilbake vil vi finne at det var relativt lite myndighetene kunne bidra med. 

Men helt uten krisetiltak var man heller ikke før i tiden. En historie som er mye spredd i sosiale medier nå er hvordan regjeringen i 1918 besluttet å utlevere en halv flaske konjakk til hver husstand i landet. Og da lurer jo mange på: Kan det virkelig stemme at regjering og storting delte ut konjakk til folket? I dag ville noe slik være helt utenkelig, og det var jo flere avholdsfolk i politikken da enn det er nå.

Men svaret på spørsmålet er at: Ja, regjeringen besluttet å dele ut konjakk til folket under spanskesyken. Faktisk.no har for sikkerhets skyld faktasjekket denne påstanden, og kan bekrefte at slik var det. Selv om sosialministeren var avholdsmann var det hans departement som stod bak tiltaket. Faktisk.no skriver:

"De fleste avisene i landet publiserte nyheten denne dagen for over 101 år siden. Bakgrunnen var at legestanden sto hjelpeløse mot utbruddet av spanskesyken. Brennevin var et middel legene håpet kunne ha en drepende effekt på viruset. Derfor anmodet de myndighetene om å utlevere brennevin til alle husstander. Det var kanskje ikke åpenbart at regjeringen ville gå med på dette, ettersom ministeren for Socialdepartementet var den kjente avholdspolitikeren Lars Kristian Abrahamsen fra Venstre. Partiet ledet forbudspolitikken og var med på å innføre brennevinsforbudet i Norge fra 1916 til 1927.  Abrahamsen var imidlertid selv blitt syk da saken ble behandlet. Derfor måtte kirke- og undervisningsminister (og tidligere statsminister) Jørgen Løvland steppe inn som vikar. Saken ble vedtatt, og konjakken delt ut mot et særskilt rasjoneringskort ved apotekene rundt om i landet."

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar