Er det slik at demokrati som styreform har stadig sterkere støtte i verden? Eller har det vært en svekkelsen av oppslutningen om demokratiet etter en topp på 90-tallet da Øst Europa og mange land i Latin Amerika ble demokratier?
The Economist skriver om en undersøkelse gjort av universitetet i Göteborg som sammenligner en meningsmåling fra midten av 1990-tallet med en tilsvarende måling i dag der innbyggere i 98 land har svært på noen spørsmål.
Undersøkelsen viser at svaret på om demokratiet står svakere som styreform er avhengig av hvordan spørsmålet er stilt, men også av hvem man spør. På spørsmål om folk mener demokrati er noe direkte negativt er det bare 10 prosent som svarer dette, og det har ikke vært noen endring i negativ retning. På spørsmål om å være styrt av militæret er positivt er det derimot en merkbar økning i andelen som støtter en slik påstand. I land der demokratiet står ganske svakt er det opp mot 40 prosent som svarer dette, og andelen enda høyere i land som Thailand og Fillippinene.
Men det mest urovekkende i denne undersøkelsen er svarene på spørsmålet om det er bra å ha en sterk leder som ikke bryr seg om å ta hensyn til den valgte nasjonalforsamlingen i landet. På engelsk er spørsmålet "Having a strong leader who does not have to bother with parliament and elections is good". The Economist skriver:
"On average, we found a big increase in support for despots in flawed democracies, but little change in places with lots of political freedom. For example, Mexico’s approval for a strongman leader has surged from 39% to 70% over the past two decades, whereas New Zealand’s ebbed from 17% to 15%. Contrary to widespread fears about the death of democracy in the West, the share of people who think it is a bad system has fallen in the past decade in ten of the 15 most wealthy and free countries."
Ingen kommentarer :
Legg inn en kommentar