torsdag 30. januar 2020

Grønne datasentre som norsk vekstnæring

Amsterdam er hvert år vertskap for Kickstart Europa, en stor konferanse om og for europeisk datasenterindustri. Der diskuterer de trender og muligheter, og det ser jo uenktelig lyst ut for en bransje som vokser i takt med den eksplosive veksten i datadeling og -bruk. Og økt bruk av nettsky, stordata, utrulling av 5G, robotisering, tingenes internett og kunstig intelligens vil øke etterspørselen.

Den norske datasenternæringen var også til stede i Amsterdam og markedsfører mulighetene i Norge, med et overskudd av ren og fornybar energi og arealer nok til å bygge mer.De får hjelp av Innovasjon Norges dyktige "invest in Norway"- team. Jeg var invitert for å snakke på konferansen om mulighetene i Norge sammen med noen av selskapene, norske og utenlandske, som driver datasentre i Norge.

Et av fortrinnene vi har er at regjeringen har lagt frem en egen datasenterstrategi, "Norge som datasenternasjon" Det er det ikke så mange andre land som har. Fordelen med å ha et slikt dokument er at det bidrar til å forklare næringslivet at dette er en ønsket og villet satsing i Norge og at investeringer i nye datasentre er noe som er ønsket og oppmuntret av myndighetene. Det bidrar til å redusere usikkerhet om fremtidige rammebetingelser.

Så kan man jo lure på hvordan Norges ønske om å trekke til seg investeringer i datasentre oppleves i Nederland, et land som også ønsker satsing på datasentre? Situasjonen er den at Nederland i mange år har vært en stormakt innenfor datasentre, og langt større enn Norge. Men i Nederland er dette blitt mer kontroversielt fordi de ikke har et overskudd av fornybar energi slik vi har, og det er også begrenset med ledige arealer å bygge på, spesielt i og rundt Amsterdam.

Derfor er et samarbeid med Norge svært interessant fordi forskjelligheten gjør oss komplimentere. Norge har ren mye og ren energi og lave energipriser, men vi er langt fra de store europeiske markedene. Nederland i sentrum av Europa, har en tradisjonelt sterk datasenterindustri, men har utfordringer med ren energi og nye steder å bygge. Det gir gode muligheter for samarbeid.

På Invest in Norays nettsider kan man også finne en nordisk rapport om Nordens muligheter og konkurransefortrinn når det gjelder grønne datasentre

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar