mandag 6. januar 2020

Mobilitet i USA

Folk flytter. Fra utkantene til byene, fra innlandet til kystene. Fra steder der industrier i tilbakegang dominerer til steder der teknologiindustri og kunnskapsbasert tjenesteproduksjon er i vekst. Men først og fremt flytter folk dit det er utdanningsmuligheter og mulig å få jobb. Helst en bedre betalt jobb enn den man hadde før.

Høres det kjent ut? Vel i dette tilfellet er det ikke snakk om Norge, som i internasjonal sammenheng har en ganske balansert befolkningsutvikling, men om USA. Der flytter folk vestover og sørover, Fra innlandet til kysten, fra landsbygd til by og, ikke minst, til universitetsbyer og steder med fremvoksende teknologi- og tjenestenæringer.

Det er nettstedet Visual Capitalist som har skrevet om dette flotte kartet som illustrerer befolkningsutviklingen i alle USAs 3,142 fylker. Selv om USAs folketall totalt økte fra 309 millioner til 327 millioner fra 2010 til 2018, en økning på 6 prosent, var denne utviklingen ujevnt fordelt. Mens 1,489 fylker opplevde vekst var det  1,653 fylker i USA som opplevde en befolkningsnedgang. Visual Capitalist skriver:

"The American Heartland continues to feed the growth of urban centers — not only with its agricultural products and natural resources, but with its people as well. Across the nation, coastal urban centers are adding new citizens, while rural counties are seeing their populations decline."

Ser man litt nøyere på kartet ser man at det i USA ikke bare handler om by og land eller om innland og kyst. Noen små innlandsfylker er helt på topp over listen over de raskest voksende, mens andre områder, som er langt tettere befolket, er blant de store taperne. Dette handler gjerne om næringer i vekst og fall. I USA er det voldsom vekst i "fracking" av skifergass og skiferolje i områder som Nord Dakota og det nordlige Texas, som skaper ny industri og befolkningsvekst på små steder,. 

Mens gassnæringen er i vekst er kullgruver og kullkraftverk i rask nedgang. Nedgangen i kullindustrien fører til fraflytting og befolkningsnedgang i flere tidligere folkerike industriområder. Halvparten av alle kulljobbene i USA er i bare 25 fylker, og mange av disse er i stater som Vest Virginia og Kentucky.

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar