tirsdag 15. desember 2015

Pepperkakeindeksen

Det går mot jul. Julepynt, julehandel, julemat og julebakst preger alle kanalene og sendeflatene der vi forventer en solid dose juletilbehør, både innendørs og utendørs, men noen ganger dukker juleeffektene også opp i noen litt mer overraskende sammenhenger.

I den første kategorien hører Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner hjemme. Og noen skulle leve i den villfarelse at han bare er opptatt av budsjetter, forskrifter, tidstyver og kommunesammenslåinger, bør de se på dette innslaget på God Morgen Norge på TV2 der statsråden redegjør for hvor viktig det er starte juleforberedelsene tidlig og dessuten viser hvordan han pleier å lage fornyet og forbedret julemarsipan. Dessuten ble han nylig den stolte eier av en ny og meget bereist kommunenisse som i løpet av året har besøkt en rekke av landets kommuner, noe vi også får høre om i innslaget.

Litt mer overraskende for mange er det nok at Statistisk Sentralbyrå (SSB) også interesserer jeg for julebakst i disse førjulstider. Hos SSB er det ikke julemarsipan, men derimot pepperkaker som har påvirket statstikkproduksjonen, De kan i år presentere sin egen oppdaterte pepperkakeindeks. Den viser hvordan prisutviklingen på de ulike ingrediensene i pepperkaker har vært siden 2006. Som en ser av grafen har alle ingrediensene økt i pris de siste årene, men det er smør som har økt klart mest i pris. SSB skriver:

"Matvarene som inngår i pepperkaker har en ulik prisutvikling fra 2006 til 2014. Krydder har steget minst i pris, med rundt 17 prosent. Prisen på mel, egg og farin har steget med mellom 30 og 40 prosent siden 2006. Smør er den pepperkakeingrediensen som har hatt brattest prisutvikling: drøye 80 prosent. (...) Til sammenligning har prisen for matvarer og alkoholfrie drikkevarer samlet steget med knappe 18 prosent i samme periode."

Jeg ser at det i dag spekuleres i media om at landet snart får en ny landbruksminister. Da kan vi jo håpe at vedkommende drar nytte av den viktige kunnskapen som ligger i pepperkakeindeksen når det skal lages god landbrukspolitikk..