søndag 27. desember 2015

Apple TV som spillkonsoll

Apple TV: Galaxy on Fire - Manticore Rising
Det har vært litt tynt med bloggposter om spill her de siste par årene, i hvert fall med tanke på at dette er en blogg som markedsfører bloggerens interesse for dataspill. Dels har det litt med tid å gjøre, et godt konsollspill er jo en ordentlig avhengighetsskapende tidstyv. Men det har også med at etter at jeg satset på riktig hest for ti år siden med Nintendo Wii i 2006, og har blogget om storspill som Super Mario Galaxy 2 og "Legend of Zelda - Skyward Sword", satset jeg definitivt på feil hest noen år senere med Nintendo Wii U. Det er noen ganger lett å glemme at grunnen til at man hadde suksess var at det enkleste er det beste.

Men det er ikke bare Wii U som sliter i konsollmarkedet. Salgstallene viser at også konsollene, fra Sony og Microsoft, har noen utfordringer. I glansdagene midt på 2000-tallet solgte de mest populære konsollene over 100 millioner enheter (Playstation 2, Wii). I siste generasjon har Sony Playstation 4 solgt 30 millioner og Wii U og Xbox One bare 10 millioner enheter hver. Med tanke på den kraftige veksten i levestandard i denne perioden, ikke minst i Asia, og veksten i antall TV-apparater i verden, er dette bemerkelsesverdig nedgang. Salgstall for de mest populære PC-spillene tyder på en tilsvarende nedgang.

Betyr dette at det i verden spilles mindre dataspill enn før? Det er det absolutt ingen grunn til å tro, tvert imot. Men det betyr at nettbrett og særlig smarttelefoner har tatt over spillerne, særlig i den delen av markedet der spill handler om enkel avkobling og tidsfordriv, og kanskje utvikler seg til litt mer etter hvert. Dessuten har spillbransjens forretningmodeller også endret seg ved at man ikke kjøper et ferdig spill på en DVD-plate i en spillbutikk, men betaler for å leste ned ulike figurer, oppgraderinger eller utvidelsespakker, noe app-butikkene til Apple og Google er spesialister på, men som også de tradisjonelle konsollprodusentene nå satser på i sine online-plattformer. .

Jeg vil tro at særlig smarttelefonen vil være den viktigste spillplattformen i overskuelig fremtid, slik smarttelefonen er foretrukket for alt mulig annet, ikke minst bruk av sosiale medier. Men er det håp om et nytt oppsving i den delen av spillmarkedet som spilles på en TV-skjerm? Etter å ha prøvd nye Apple TV tror jeg det kan være mulig. Apple har jo også en viss erfaring i å bruke sitt økosystemet av hardwaredingser og tilknyttede tjenester til å gå inn i og omdanne hele bransjer, som musikkindustri og mobiltelefoni.

I utgangspunktet virker det kanskje litt rart å bruke penger på nye Apple TV. Den koster mer enn det dobbelte av den gamle, kr 1700 for den minste med 32 GB lagringsplass. Og hva skal man egentlig med en mye raskere prosessor eller egen lagringsplass når det den tilbyr er enda en måte å se Netflix og TV2 Sumo på. Ellers streame annet medieinnhold fra nettet? Det som er er helt sikkert er at den nye Apple TV-boksen gir helt andre muligheter enn de som hittil er utnyttet. Og jeg tror spill er en av disse nye mulighetene som ikke var der før..

En titt i spillbutikken i Apple TVs appstore viser at det har begynt å skje spennende ting allerede, Her har det på kort tid dukket opp en rekke ulike spilltitler, Ordentlige spill som koster penger å kjøpe og laste ned, men som typisk koster langt mindre enn et PC-spill på DVD. Her er en video på YouTube med en kåring av "Top 10 Apple TV games". Jeg vil tro at ganske mange spillprodusenter vil mene det er interessant å selge spill på denne plattformen og at spillbiblioteket raskt kan bli både stort og lett tilgjengelig. Apple TV bruker dessuten en teknologi som gjør at maksimalt omkring 200 MB av spillet lagres på konsollen, mens resten ligger i nettskyen og bruker bredbåndet.

Og sett i lys av dette er det jo plutselig ikke så dyrt med en Apple TV, som koster langt mindre enn en typisk spillkonsoll. Nå har den naturligvis også enklere utstyrt når det gjelder prosessor og grafikkhardware, men min erfaring er at den er forbausende rask og bra. Det som er lurt er å investere i en ordenlig trådløs spillkontroller.med analoge joysticks og knapper slik man er vant til å bruke til spill. Den medfølgende touchpad-fjernkontrollen til Apple TV kan faktisk brukes den også, og fungerer helt fint til noen enkle spill, men skal man gjøre mer avanserte ting, og flere oppgaver samtidig, må man ha en ordentlig kontroller.

Hva så med spillene? Jeg har hittil rukket å prøve to som jeg synes er veldig bra. Det ene er Geometry Wars 3. Dimensions, et spill som finnes på flere plattformer og som er en videreutvikling av en gammel 2D-klassiker blant skytespill. Men spillet som virkelig imponerer er "Galaxy on Fire - Manticore Rising" (koster 59 kroner, her er videotrailer på YouTube). Vi snakker om et ordentlig Star Wars-lignende skytespill der du styrer et lite romskip ute i verdensrommet og må skyte ned bølger av fiendtlige romskip som angriper deg fra alle kanter, med stadig økende intensitet. Selv om spillet foregår i et veldig raskt tempo og det er mye detaljer i bildet, imponerer det med en fantastisk bra grafikk på min 48-tommers TV skjerm i stuen hjemme.

Og det er bare å se frem til fortsettelsen. Det er vel ikke akkurat en like stor nyhet å lage en spillpakke med enkle sportsspill der hele familien kan ha glede av å spille tennis og golf sammen som da Wii Sports kom i 2006, men jeg tipper likevel Beat Sports kan spille en lignende rolle for Apple TV. En annen jeg må få testet er Rayman Adventures. et eventurspill i Super Mario-sjangeren. som også finnes for håndholdte enheter, men som har fått sin egen versjon til Apple TV. Men i løpet av kort tid vil jeg tro det kommer mye mer, også av den typen spill som ikke passer så godt på en håndholdt enhet, men som trives best med en ordentlig stor skjerm.