torsdag 3. desember 2015

Hilary Benns tale om Syria

Det britiske underhuset er kjent for gode innlegg og intense debatter, men også der ville det være en sterk overdrivelse å si at alle innleggene er minneverdige. Noen ganger holdes det gode innlegg og en sjelden gang holdes det så gode innlegg at folk snakker om dem i flere år etterpå. Både fordi selve innlegget er uvanlig treffsikkert, men gjerne også fordi konteksten det holdes i er slik at det får noen store konsekvenser.

Et slikt innlegg kom i Syria-debatten i det britiske parlamentet i går der Labours skygge-utenriksminister Hilary Benn gikk på tvers av sin egen partiledelse og holdt et glitrende innlegg om hvorfor vestens demokratier har et ansvar for å stoppe ekstremismen i Syria, også gjennom bruk av militærmakt når det er nødvendig. Han omtaler konsekvent ISIL som Daesh og som en fascistisk bevegelse som truer vår eksistens som demokratiske land fordi målet deres er å ødelegge verdiene vi tror på.De som følger litt med i britisk politikk vil også huske at Hilary Benns far Tony Benn var parlamentsmedlem i 47 år for Labour, og i hvert fall far slutten av 70-tallet tilhørte han partiets ytterste venstrefløy, det såkalte "hard left". Sønnen Hilary Benn er derimot plassert i det sentrumsorienterte "New Labour" som Tony Blair bygget opp, noe det er lett å høre når man hører denne talen. Og det spesielle med konteksten her er naturligvis at det nå er en Benn som i realiteten går til angrep på sin egen partiledelse, som tilhører ytterste venstrefløy, for å ikke ta sitt historiske og internasjonale ansvar for å bekjempe fascismen.

Det er ikke rart Jeremy Corbyn ser svært ukomfortabel ut der han sitter på første rad. 397 representanter stemte for regjeringens forslag. 223 representanter stemte imot. Det betyr at 67 av Labours representanter brøt med egen partiledelse og stemte sammen med den konservative regjeringen.