mandag 7. november 2011

Ringvirkninger av Jon Corzines konkurs

Noe i skyggen av greske og italienske problemer, har et nytt finanskonsern i USA gått til skifteretten. Denne gangen er det meglerhuset MF Global som er konkurs, visstnok den 8. største konkursen i amerikansk historie. MF Global skal ha kjøpt italiensk, gresk portugisisk og irsk statsgjeld for store beløp og sånn sett veddet på at disse landene ikke ville gå konkurs. Det er mulig de ville vunnet, men kundene ville ut av veddemålet da de skjønte hva som var i ferd med å skje, og firmaet slapp opp for penger.

MF Global ble ledet av Jon Corzine som var konsernsjef i Goldman Sachs 1994-99, etter hvert i et konfliktfylt delt lederskap med senere finansminister Henry Paulson som klarte å skyve han ut. Etter dette satset Corzine på en politisk karriere og ble US senator for demokratiene fra New Jersey 2001-06 og deretter guvernør i New Jersey 2006-10. Da han prøvde å bli gjenvalgt i 2009 tapte han, kanskje litt uventet, mot republikaneren Chris Christie som nøt godt av en  generelt god republikansk valgvind under finanskrisen. Etter dette valgnederlaget ble Corzine så toppsjef for MF Global og drømte om å vokse til å bli et av de store meglerhusene, en plan som skulle realiseres gjennom å ta høy risiko med mye lånte penger. Det gikk galt ganske raskt.

Denne konkursen er stor i kraft av at beløpene er store og at flere kan blir revet med i fallet. Men det som gjør denne saken en ekstra dimensjon er de politiske koblingene MF Globals sjef Jon Corzine har til det demokratiske partiet. Han har til og med vært nevnt flere ganger som mulig arvtager som finansminister etter Timothy Geithner. Det er brått blitt veldig uaktuelt. Demokratenes problem er at de gjerne skulle utnyttet den sterke anti-Wall Street stemningen til sin fordel, men Jon Corzine er ikke akkurat den  reklamefiguren Obama trengte nå. The New Yorker skrev for noen dager siden i en skarp kommentar at:

"Corzine’s downfall is an update on Icarus, an illustration of hubris. It reminds us that leverage kills, that it is dangerous to pick up nickels in front of a steamroller, that risk is risky, that pigs get fat while hogs get slaughtered. It complicates the Democrats’ hopes of harnessing anti-Wall Street fervor in the Presidential election, because Corzine has been one of Barack Obama’s most generous supporters—a possible future Treasury Secretary. The Republicans will not soon let this one go."