torsdag 7. juli 2011

- The paper that died of shame

"The paper that died of shame" skriver konkurrenten Daily Mail på forsiden av nettavisen sin akkurat nå. "The end of the World as we know it" skriver The Economist. Det handler om at den engelske søndagsavisen News of The World legger ned etter 168 år.

Ikke fordi de har gått konkurs, men fordi avisen er blitt så innvevd i uetisk og sannsynligvis ulovlige arbeidsmetoder, at eier Rupert Murdoch har valgt å stenge avisen. Hans beslutning ble nok også fremskyndet av at en rekke viktige annonsører bestemte seg for å trekke seg fra alt samarbeid med avisen.

Kort oppsummert handler sakene om at News of The World rutinemessig har drevet ulovlig hacking av talepostkassene til både gjerningspersoner og ofre i alvorlige kriminalsaker, i tillegg til terrorofre, politikere, kongelige og kjendiser. De har dessuten løyet i sin kommunikasjon med parlamentet når det har kommet opp spørsmål der. The Economist skriver:

"The News of the World seems routinely to have asked a private investigator to hack into mobile-phone mailboxes, which is a crime. Until this week the victims seemed to be celebrities, publicists, politicians and other journalists—the sort of people who, in the British mind, probably deserve what they get. But a lawyer representing the family of the murdered girl claims that police said her phone was hacked in a way that raised hopes that she was alive. The families of terrorism victims, dead soldiers and two other murdered girls are also said to have been targeted. If true, that is callousness heaped on criminality."

Hele meldingen om nedleggelsen av News of the World fra News Corporation, slik den ble lest opp av James Murdoch i dag, kan leses her. The Economist mener situasjonen i britisk presse er så ille at det bør gjennomføres en omfattende offentlig gransking for å rydde opp. Det er sannsynligvis en god ide. Samtidig er det nok slik at mange akkurat nå mener at det ikke er nok å legge ned News of the World, noen ledere burde i tillegg tatt ansvar og gått av.

Pressens omdømme i UK er blitt sterkt svekket av disse sakene. Det var når sant skal sies ikke spesielt bra i utgangspunktet heller. UK har noen av verdens verste tabloidaviser og News of the World var kanskje en aller verste. En avis vi ikke vil savne. Men midt oppe i all fordømmelsen av pressens arbeidsmetoder er det viktig å huske at det også var media som avslørte saken. Det var journalist Nick Davies i The Guardian som gravde frem alle detaljene. I denne videoen snakker han om hvordan han har arbeidet. Og her er listen The Guardian har laget over de foreløpig identifiserte ofrene for News of the Worlds telefonhacking.

Dagens nyhet i The Guardian er at fem polititjenestemenn i Metropolitan Police har mottatt 100 000 pund i bestikkelser fra News of the World. Peter Oborne, politisk kommentator i The Telegraph og en av de ledende konservative kommentatorene i UK, går til frontalangrep på David Cameron i artikkelen David Cameron is in the sewer because of his News International friends. Han mener David Cameron aktivt må ta avtand fra folk i sin nære vennekrets som er tilknyttet News Corporation. Både rettsapparatet og politikerne vil nok bruke mye tid på dette framover selv om News of the World er lagt ned.

2 kommentarer :

  1. Spennende tema! Jeg har lagt inn innlegget ditt som dagens anbefaling på Lesernes VG, som jeg styrer ved siden av skrivejobben min i sommer.

    SvarSlett
  2. Ja, dette er en sørgelig utvikling i et land der konservative krefter på mange måter har hold mangt og mye "i ørene". Nå er det historie, med alt hva det innebærer for England.

    "Slugger" hvitsnipp virksomhet kan virke ufarlig i begynnelsen på toppnivå, men det blir nok å skrive om når dette tar opp moment. Det hjelper lite å adressere dette opp i mot økt konkurranse som alibi for kriminell virksomhet. Det blir hva det er uansett grunnlaget for aktiviteten.

    Tanken bak fri presse i England er underminert for lenge siden, når denne avisen er ansvarlig for reell kriminell aktivitet over år. Hva er da klimaet ellers i den engelske mediaverden? Ikke for å krisemaksimere eller blåse saker ut av proporsjoner, men de kan umulig sitte alene på dette gjerdet.

    Så jeg ønsker en uavhengig granskning av "fenomenet" velkommen, men da må den være veldig uavhengig for å få den tillit som er nødvendig nå.

    Håper dette ikke viser noe annet enn sivil kriminalitet, og at dette ikke har hatt noen effekt på militæret. Da blir dette noe mer enn en skandale.

    SvarSlett