fredag 15. juli 2011

Lang musikk til lange feriedager (13)

Det er sommer, mange har ferie, og det er på tide å ta opp igjen tråden med å skrive om lang musikk til lange feriedager. Det vil si "box sets" eller fleralbumsutgivelser med minst 40 sanger og gjerne mange flere. Slik at de holder en hel dag på en iPod på en badestrand.

Dagens box set er Hit Parade med Paul Weller, eller enda mer presist: med de bandprosjektene Paul Weller har vært hovedpersonen, inkludert The Jam, The Style Council og Paul Weller. Det er en imponerende samling med 67 låter. Fordi Wellers musikkpreferanser har endret seg kontinuerlig siden The Jams punkete debut i 1977 er dette en ganske variert samling rent musikalsk. Det kan man se på som en ulempe eller en fordel, litt avhengig av hvor åpen man er for variasjon i sjangre.

De 21 første sangene er klassikere fra The Jam, i overgangen mellom 70-tall og 80-tall. De var en del av punkbølgen, i platesalg det mest suksessfulle britiske bandene fra denne sinte unge menn-bølgen, hadde politiske meninger som passet, men rent musikalsk var de vel mer et mod revival-band som kledde seg i dress og slips og spilte 60-tallsinspirert musikk. Dette er delen av Wellers karriere jeg kjente best fra før, og dette er et bra utvalg, The Jam skrev bra låter og hadde mange hitsingler på listene, låter som Down at the tube station at midnight og That's entertainment.

Det ble gradvis mer og mer R&B og soul på utvivelsene til The Jam, for eksempel listetoppene A Town Called Malice og Beat Surrender, og i 1982 tok Weller skrittet fullt ut, la ned The Jam og startet The Style Council, et slags cafe-soul band med rolige, til dels jazz-inspirerte låter. Jeg må innrømme at jeg falt helt av lasset dengang, og bandet fikk også stadig lavere popularitet, og ble oppløst på slutten av 80-tallet da plateselskapet ikke ville gi ut et nytt album. Men de låtene som har funnet veien til denne samlingen er definitivt hørbare.

Så skulle man kanskje tro det var slutt, men Weller nektet å gi seg, og startet en solokarriere som har vart fra tidlig 90-tall og frem til i dag. Han har gitt ut ti studioalbum og fire livealbum. Musikalsk ligger han vel nærmest soul-pop perioden til The Jam, kritikerne liker det og kaller ham The Modfather, han har vært en viktig inspirasjonskilde for Brit Pop-bølgen og mottok i fjor The Godlike Genius Award fra NME . Rent kommersielt har det gått stadig bedre, i hvert fall i UK, med tre album helt øverst og fem andreplasser på de engelske hitlistene. Dette er muligens litt for engelsk for resten av verden, for utenfor hjemlandet har det vært begrenset med listeplasseringer.

For egen del må jeg også innrømme at jeg ikke hadde hørt så mye av Weller siden The Jam. Slik sett fungerer Hit Parade som en glimrende innføring og oppdatering i forhold til mye jeg har gått glipp av. Den kom ut i 2007 og koster 205 kroner på iTunes. Vi man ha den på fire fysiske CD-plater koster den 349 NOK på Platekompaniet.

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar