lørdag 2. juli 2011

Tour de France 2011

Så er årets Tour de France i gang, veldig bra dekket av TV2 som vanlig, inkludert fantastiske TV-bilder i HD med store doser severdigheter og fransk natur langs ruten. Kvaliteten på TV-bildene har utviklet seg mye de siste par årene. Skal man på sydentur i løpet av juli finner man neppe et like bra bilde på en hotell-TV, da handler det om å finne en tysk eller spansk kanal som dekker løpet, men det sentrale er at man får med seg de avgjørende øyeblikkene.

Årets løp har 21 etapper totalt og har som alltid en stor variasjon når det gjelder løypeprofiler. Det er en blanding av flate etapper for spesialsprinterne, mange tøffe fjelletapper, noen halvkuperte etapper som oppmuntrer til tidlige brudd, en tempoetappe og en lagtempoetappe. Både Pyreneene og Alpene får som vanlig besøk. I år skal syklistene også tilbringe en del tid i nord-vest, i Vendee og Bretagne, og i Massif Central, samt en tur innom Italia. Det er en tradisjon at touren er innom minst et annet land, og i anledning Italias 150-årsjubileum i år skal målgang for den 17. etappen og starten på den 18. etappen foregå i Pinerolo litt vest for Torino.

Etter å ha sett litt på etappeprofilene på de 21 etappene synes jeg det ser ut som årets løp, litt forenklet, kan deles i to faser. De 11 første etappene er ganske varierte, med noe flatt og noe kupert, men uten noen virkelige fjelletapper. De 10 siste etappene som sykles fra 14. juli er dominert av fjell og hele syv av disse etappene går over høye fjell. Sprinterne har bare to sjanser i siste halvdel av løpet, til Montpellier 17. juli og sisteetappen til Paris 24. juli. Eneste individuelle tempoetappe i år er i Grenoble på løpets nest siste dag.

Hva betyr så dette for forventningene til årets løp? På de 11 første etappene vil det være etappeseire som gjelder, samt hvem som får "låne" den gule trøyen en stund. Noen etapper, som etappe 3, 5, 7 og 11 er som skapt for spesialsprintere som Cavendish, Pettachi og Boonen. Andre etapper er mer eller mindre kuperte, eller har en brattere stigning på slutten, og passer for de litt sterkere og allsidige rytterne, og er også ypperlig egnet til lange brudd. Kanskje det er her både Hushovd og Boasson Hagen vil ha sine best muligheter til å vinne etapper i år. Jeg tipper begge vil sykle offensivt og prøve å bli med på brudd.

Fra etappe 12 begynner det egentlige Tour de France, som handler om å vinne sammenlagt. Det er nå vi får se de store navnene markere seg og kjempe om sekunder. Først skal de over blant annet Tourmalet, Luz-Ardiden, Col de Abuisque og Plateau de Beille i Pyreneene. Så skal de til Alpene, der særlig etappe 18 til Galibier, med målgang på rekordhøye 2645 m.o.h, og etappe 19 som skal opp Col du Telegraphe og Col du Galibier (en gang til), og ender på klassiske Alpe d'Huez vil være viktige. Det er ikke usannsynlig at det er disse to monsteretappene på slutten som vil avgjøre det hele. Spennende blir det helt garantert.

Og for de som er opptatt av mer enn selve sykkelsporten, for eksempel andre viktige særtrekk ved områdene løpet går igjennom, kan jeg anbefale bloggen til Olav Torvund som vil ta for seg Le vins de Tour de France 2011 de neste dagene. Det er ikke like mange klassiske vindistrikter som i fjorårets Tour de France, da gikk løpet gjennom både ChampagneRhone og Bordeaux, men det er mye annet interessant av viner fra kjente og litt mindre kjente distrikter å få med seg også i år. Olav Torvund skrev også om I vini del Giro d'Italia 2011, vindistrikter i nærheten av årets Giro de Italia, noe som ga anledning til å skrive om både Barolo og Brunello di Montalcino. Sykkelløp er en bra anledning til å lære mer om Europas vindistrikter.

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar