lørdag 12. juni 2010

Three Lions

Det finnes fryktelig mange dårlige fotballsanger og nesten ingen som er bra. Første verset i originalversjonen av verdens beste fotballsang lyder slik:

Everyone seems to know the score
They've seen it all before
They just know
They're so sure

That England's gonna
Throw it away
Gonna blow it away
But I know they can play
Cos' I remember

Three lions on the shirt
Jules Rimet still gleaming
30 Years of hurt
Never stoppped me dreaming


Det er dette håpet om at neste gang klarer vi det, sammen med smerten og kunnskapen om de gang etter gang roter det til i det avgjørende øyeblikket, som gjør The Lightning Seeds "Three Lions" til verdens beste fotballsang. Fotball handler mest om smerte. Originalen nedenfor ble laget til EM på hjemmebane i England i 1996 som offisiell engelsk VM-sang. Siden har sangen vært med og vært mer populær enn allverdens offisielle VM-sanger som er kommet senere.Det gikk forøvrig som det det pleier også 1996. England spilte bedre noen gang siden 1990 og kom til semifinale. Men der ble det igjen straffekonkurranse mot Tyskland, og Tyskland vant 6-5 etter at Gareth Southgate bommet på den 6. straffen. Til VM i 1998 laget derfor Lightning Seeds en ny versjon at Three Lions som starter med straffemissen til Southgate og har en oppdatert tekst:For meg er det England det handler om når det er VM. Nå  har det riktignok opp gjennom oppveksten ikke vært noen selvfølge at England har vært med, 70-tallet var en spesielt svak periode der England etter å ha deltatt som regjerende mester i 1970 var borte i både 1974 og 1978. Siden har det vært litt opp og ned. Aller best i 1990 da det ble et bittert semifinaletap mot et kjedelig Tyskland. Dårligst fire år etterpå da England ble slått ut av Norge og Nederland i kvalifiseringen og ikke var med. Men fra 1998 har England vært med og tapt på straffer og utvisninger to av de tre gangene (mot Argentina i 1998 da Beckham ble utvist og mot Portugal i 2006 da Rooney ble utvist).

Et nytt Fotball VM tenner alltid et nytt håp som at denne gangen vil det holde til å vinne hele greia. Og engelskmenn er sannsynligvis mest optimistiske av alle. Man er jo ikke med for å delta, men for å vinne. Og i anledning nytt VM har Robbie Williams laget en ny versjon av Three Lions. Jeg synes den er dårligere enn originalen, men den er verdt å høre på, og kan jo prøvelyttes sammen med denne fanvideoen på YouTube med engelske fotballhistoriske høydepunkter: