fredag 11. juni 2010

Åpningskamp i fotball VM - og historiens styggeste takling

Fredag er det endelig i gang i Sør Afrika med åpningskamp mellom vertsnasjonen Sør Afrika og Mexico. Det inspirerer jo også til litt nostalgi rundt dette med åpningskamper. Til og med VM i 2002 var det slik at det var regjerende mester som spilte åpningskamp, ikke vertsnasjonen. Dette var gjerne kjedelige kamper som endte 0-0, men et par ganger har det vært virkelige sjokkåpninger. For eksempel i VM i 2002 da regjerende mester Frankrike ble slått 1-0 av Senegal i åpningskampen og så tapte mot Danmark og røk ut allerede etter gruppespillet.

Men klippet under er fra et annet VM-historisk høydepunkt, åpningskampen i VM i 1990 der regjerende mester Argentina møtte Kamerun og tapte 1-0. Argentina gikk senere videre med et nødskrik fra gruppespillet og kom på mystisk vis helt til finalen. Denne utgaven av Argentina var ikke i nærheten av 1986-utgaven, men en kynisk og ganske defensiv spillestil (i 1990 spilte de fleste lagene ganske kjedelig og det ble scoret få mål) kombinert med noen øyeblikks magi fra Maradonna og Caniggia gjorde at Argentina slo ut både Brasil og vertslandet Italia, i en merkelig semifinale der store deler av Napolis publikum holdt med byens store helt Diego Maradona og ikke med det italienske landslaget.

Men klippet er som sagt fra åpningskampen der Claudio Caniggia, en av verdenshistoriens raskeste fotballspillere, blir forsøkt felt to ganger og holder seg på beina, før han blir utsatt for det som kanskje er tidenes styggeste takling i en VM-kamp. Det har vel sjelden vært mindre tvil om et rødt kort: