lørdag 26. juni 2010

Fotball VM: 16 lag igjen - og veien mot semifinalene

Gruppespillet er slutt og 32 lag er blitt til 16. Mest spektakulære frafall er Italia og Frankrike, finalister fra fire år siden. Litt overraskende er det kanskje også at alle de afrikanske lagene bortsett fra Ghana ble slått ut, mens det amerikanske kontinentet har med sju lag og Asia to. Fra Europa er det seks lag med videre.

Som tabellen over viser gjør trekningen at de 16 lagene kan deles i fire grupper med fire lag i hver, som skal kjempe om en semifinaleplass. Tettheten av favoritter er litt ulik i de fire gruppene, noe som blant annet skyldes at resultatene i gruppespillet ikke alltid blir slik seedingen på forhånd legger opp til.

Øverst i venstre hjørne spiller Uruguay, Sør Korea, USA og Ghana. Det var her England og Frankrike skulle spilt hvis de hadde levd opp til eget selvbilde, men slik det nå ser ut er dette gruppen der et virkelig overraskelseslag kan komme lengst. Uruguay er vel det nærmeste man kommer en favoritt i denne gjengen, men både USA og Ghana kan spiller tidvis veldig god fotball. Så, selv om vi neppe finner vinneren av VM i denne gruppen er det i hvert fall en ganske overraskende semifinalist her.

Nederst til venstre i kampoppsettet er Nederland, Slovakia, Brasil og Chile. I prinsippet skal to av de store favorittene, Brasil og Nederland spille kvartfinale 2. juli, og sjansen er vel stor for at en av disse deretter går hele veien til finalen. Begge vant som forventet sine grupper. Det største spenningsmomentet før vi kommer til kvartfinalen er vel om Chile kan spille så godt at de utfordrer Brasil. På en god dag er nok ikke det helt utenkelig.

Nederst til høyre finner vi Paraguay, Japan, Spania og Portugal. Det var her Italia skulle vært og slåss med Spania om en semifinaleplass, men uten Italia er Spania storfavoritt. Men kampen mot Portugal tirsdag kveld blir neppe spesielt lett for et foreløpig litt ustabilt Spania.

Øverst til høyre finner vi Argentina, Mexico, Tyskland og England, i det som ser ut som VMs mest krevende vei til semifinale. Argentina og Tyskland er her fordi de gjorde jobben og vant sine grupper, England fordi de scoret for få mål og ikke vant gruppen. Det gjør at det ligger an til noen store historiske revansjeoppgjør, først England-Tyskland søndag, som er reprise på både VM-finale i 1966, kvartfinale i VM 1970 , semifinale i VM 1990 og semifinale i EM 1996. Vinner England kan vi få England-Argentina, reprise av kvartfinalen i 1986 (Guds hånd) og kvartfinalen i 1998 da Beckham ble utvist. Vinner Tyskland mot England vil Tyskland-Argentina bli en slags reprise av VM finalene i både 1986 og 1990, begge ganger med Maradona i en sentral rolle. Spennende blir det uansett.

Motsatt kan det jo også være interessant å se på kampoppsettet på hvilke lag som ikke kan møte hverandre før i en eventuell finale. Som en ser er Brasil og Nederland plassert i motsatt halvdel av både Argentina, Tyskland, Spania og England. Det betyr at de som drømmer om at Brasil-Argentina spiller finale for første gang kan få ønsket oppfylt. Men vi kan også få reprise av Tyskland-Nederland fra 1974 eller Argentina-Nederland fra 1978. Selv håper jeg på Brasil-England, men Nederland-England er også helt i orden. Knapp favoritt hos bettingselskapene er Brasil-Spania.