onsdag 30. juni 2010

Norge har den dyreste maten i Europa

Kanskje ingen stor bombe akkurat, men EUs siste oversikt der de sammenligner en matkurv med ulike matvarer og ikke-alkoholholdige drikkevarer viser at maten i det dyreste EU-landet (Danmark) er dobbelt så dyr som i det billigste (Polen). Og Norges prisnivå ligger langt over nivået i de dyreste EU-landene, Danmark, Finland og Irland.

"In 2009, the price level of a comparable basket of food and non-alcoholic beverages was more than twice as high in the most expensive EU27 Member State than in the cheapest one. Denmark was nearly 40% above the EU27 average and had the highest price level for food and non-alcoholic beverages in the EU27 in 2009. Ireland, Finland, Luxembourg, Austria, Belgium, Germany and France were between 10% and 30% above the EU27 average. Italy, Cyprus, Sweden and Greece were up to 10% above the average, while the Netherlands, Spain, the United Kingdom, Slovenia, Malta and Portugal were up to 10% below. Latvia, Slovakia, Estonia, Hungary, the Czech Republic and Lithuania had price levels for food and non-alcoholic beverages which were between 10% and 30% below the EU27 average, while Bulgaria, Romania and Poland were between 30% and 40% below."

Norske priser ligger 54 prosent høyere enn gjennomsnittet i EU, mens det andre utenforlandet, Sveits, ligger 41 prosent over EU i matvarepriser. I Norge er kjøttprisene 62 prosent høyere enn gjennomsnittet i EU, mens melk, ost og egg koster hele 69 prosent mer enn i EU. Vårt naboland Sverige er derimot ganske tett på EUs gjennomsnittspriser på alle typer matvarer, så grensen mellom Norge og Sverige må være en av de grensene i Europa der prisforskjellene mellom to naboland nå er aller høyest. Ikke så rart at det blir mye grensehandel når en så stor del av Norges befolkning bor en kort kjøretur unna. Tar man alkohol inn i regnestykket blir forskjellen enda større, men det er en litt annen diskusjon siden vin og sprit er akkurat de samme produktene, og stort sett produsert utenfor eget land, og det derfor er avgifter som er årsaken til prisforskjellene.

Når det gjelder matvarer er det ikke særnorske avgifter som er årsak, men et importvern som gjør at vi må kjøpe dyre norske varer fremfor billigere utenlandske varer. Tabellen viser hva dette importvernet koster forbrukerne. Men den viser ikke hele kostnaden, for i tillegg betaler vi for matvarer over skatteseddelen hvert år, fordi norske matprodusenter også finansieres over statsbudsjettet. Det gjør også matprodusenter i EU, men også her ligger de norske subsidiene på et høyere nivå.

6 kommentarer :

  1. Det er vel bare sånn fordi mannen i gata er hjernevasket til å tro at avgiftskåtheten til de rødgrønne er av det gode på en eller annen måte, og derfor aksepterer og stemmer inn de avgiftskåte gang på gang.

    SvarSlett
  2. Men dette er jo ikkje interessant utan å ta med lønnsnivået! Det interessante er at vi brukar stadig mindre av lønna vår til mat. Om eg ikkje hugsar feil, ligg det på rundt 10 %.

    Ein annan ting i forhold til dyre matvarer: Ein stadig større del av maten kjøper vi på bensinstasjonar, storkioskar (7/11 og Deli Deluca-type butikkar).

    Så dyre matvarer er ei sanning med fleire modifikasjonar.

    SvarSlett
  3. @Svein: Jeg har aldri skjønt hvorfor vi skal ta med lønnsnivået når vi sammenligner priser å mat. Vi gjør jo ikke det på andre varer. Skulle alle priser justeres opp etter hvert som lønnsnivået i samfunnet går opp vil vi jo aldri kunne bli rikere. Alt blir spist opp av økte kostnader. Heldigvis er det konkurranse på tvers av landegrensene på de aller fleste områder som tvinger fram en produktivitetsvekst. Vi betaler ikke mye mer for pc-er eller mobiltelefoner selv om vi tjener mer. Vi betaler faktisk langt mindre enn før. Det samme gjelder for eksempel klær og møbler, som ikke på noen måte har blitt dyrere i takt med lønnsnivået. Hvorfor skal mat produsert på landjorda være helt annerledes (men ikke mat fra sjøen)?

    Når det gjelder prisen på bensinstasjoner osv er det selvsagt riktig, men ikke relevant i denne sammenhengen. EU har dagligvarehandel av matvarer. At folk velger å betale mer på kiosker er en helt frivillig sak.

    SvarSlett
  4. "Skulle alle priser justeres opp etter hvert som lønnsnivået i samfunnet går opp vil vi jo aldri kunne bli rikere."

    Synest dette sitatet seier det meste; vi vil aldri kunna bli rikare. Etter mitt syn inga ulykke..

    SvarSlett
  5. @Svein:
    Nei, det er overhodet ikke interessant å bringe lønnsnivået inn i debatten!
    Bondelaget har dessverre hatt en viss success med dette forsøket på å forvrenge debatten. Men det er også alt det er. Forvrengning.

    Bringer du lønnsnivået inn, så diskuterer du ikke lenger prisnivå. Du diskutere kjøpekraft. Som er noe ganske annet!

    SvarSlett
  6. ?? Nyhet ??

    Selvfølgelig har vi de høyeste prisene. Dette skyldes at vi har det høyeste lønnsnivået, det høyeste generelle kostnadsnivået, at vi er et skrint og kaldt land langt mot nord, m.m.

    Og dessutan, de fleste har så god råd at de velger de litt dyrere varene.

    Dette var vel agurknytt.

    SvarSlett