Etter at alle lagene i VM har spilt en kamp, og de fleste har spilt to, er listen over favoritter hos bettingselskapene endret en del siden jeg skrev om det rett før VM startet.
Den største endringen på Oddscheckers liste over favoritter til å vinne hele mesterskapet er at Frankrike er helt borte fra toppen. Naturlig nok, siden Frankrike kan bli slått ut i gruppespillet også dersom de vinner sin siste kamp. Et annet lag på vei nedover listene er England. Selv om Englands muligheter til å gå videre fra en svak gruppe fortsatt er ganske store, er det ikke akkurat storspill som har preget England. Tre andre forhåndsfavoritter som har snublet litt i innledningen er Spania, Tyskland og Italia. Men ingen av dem har snublet så fullstendig at de faller veldig mye hos bettingselskapene. Tyskland har faktisk klatret litt på listen og ligger nå på omtrent samme odds som England, med regjerende verdensmester Italia litt bak.
Hva så med de positive overraskelsene? På vei oppover oddslistene er Argentina, som i øyeblikket er knapp favoritt til å vinne hele VM og Nederland som nå er inne i topp fire. Og det er nå tre lag, Portugal, Uruguay og Mexico som har spilt så godt at de i følge bettingselskapene kjemper om plass i kvartfinalen.
Men hva betyr så innsatsen i innledningen for de videre resultatene? Ser vi på historien er det ikke nødvendigvis slik at et dårlig gruppespill trenger å bety så mye. Dersom England skal hente inspirasjon noe sted må det være fra VM i 1982 da Italia ikke vant en eneste kamp i gruppespillet. De spilte 0-0 mot Polen, 1-1 mot Peru og 1-1 mot Kamerun, og gikk videre med samme målforskjell, men et scoret mål mer enn Kamerun. Etter gruppespillet ble spillerne kritisert for å spille uinspirert og kjedelig fotball. Men Italia stokket om på laget, fikk inn Paolo Rossi, og ble som kjent verdensmestre. I finalen i 1982 møtte Italia et Tyskland som også hadde problemer i gruppespillet etter å ha tapt mot Algerie. De måtte vinne mot Østerrike i siste kamp, mens Østerrike kunne gå videre selv om de tapte 0-1. Og resultatet, etter en av tidenes aller mest pinlige VM-kaper (den gang spilte man ikke de siste kampene samtidig, så lagene visste resultatet fra den andre kampen), ble nettopp 0-1 og både Tyskland og Østerrike gikk videre.
VM i 1990 var også interessant i forhold til formstigning for et par lag. Argentina som til slutt kom helt til finalen, kom bare på tredjeplass i gruppespillet, med en seier en uavgjort og et tap. Og England som kom til semifinale (tapte på straffer mot Tyskland etter sitt beste VM siden 1966) begynte gruppespillet med 1-1 mot Irland og 0-0 mot Nederland, før de i siste kamp slo Egypt 1-0 i en meget jevn gruppe. Og apropos jevne grupper, i VM 1994 spilte Italia i samme gruppe som Norge der alle fire lagene fikk fire poeng og lik målforskjell etter en seier, en uavgjort og et tap. Italia kom på tredjeplass i gruppen med et scoret mål mer enn Norge, men Norge var utslått mens Italia gikk videre og kom helt til finalen. Og i VM i Tyskland i 2006 kom Frankrike til slutt helt til finalen etter å ha åpnet gruppespillet med 0-0 mot Sveits og 1-1 mot Sør Korea, før de slo Togo 2-0 i den tredje kampen og gikk videre.
Historien gir med andre ord en viss grunn til håp for England og andre lag med en dårlig start på VM. Turneringen er lang. Men det forutsetter at man begynner å spille fotball på et høyt nivå.
lørdag 19. juni 2010
Fotball VM: Argentina favoritt, knapt foran Brasil og Spania
Abonner på:
Legg inn kommentarer
(
Atom
)
Ingen kommentarer :
Legg inn en kommentar