søndag 27. juni 2010

Don't mention the war


På det utmerkede bloggen History Matters! minner forfatteren Ingar oss på sammenhengen mellom fotball og europeiske verdenskriger. VM i Sør Afrika er i følge enkelte i ferd med å bli mer og mer lik 2. verdenskrig:

"France collapses even before it's started.
As usual, no one understands what the Italians are up to.
The Americans wait far too long before they show any interest.
- And the Brits, once again, have to fight Germany on their own..."


Krigen er et tema veldig mange europeere helst vil unngå, og de blir ikke i særlig mye bedre humør hvis britene glemmer dette og begynner å snakke om analogiene mellom krigen og VM i fotball. "Don't mention the war" er en bok av Stewart Ferris og Paul Bassett med reiseskildringer med utgangspunkt i Europas jernbanenett. "Don't mention the war" er også en bok av John Ramsden, en bok om forholdet mellom England og Tyskland siden 1890 og frem til i dag. Og så har vi "Don't mention the wars - A travel through European stereotypes" av John Connely.

Men klart mest berømt for å ha lansert begrepet er John Cleese i episoden "The Germans" på Faulty Towers:


I følge Wikipedia var John Cleese skuffet over reaksjonene på denne episoden og har sagt at: "Everybody thinks that was a joke about the Germans but they missed it. It was a joke about English attitudes to the war and the fact that some people were still hanging on to that rubbish". Nå var det ikke bare i England man kanskje reagerte av feil grunn, i Tyskland ble ikke denne episoden vist i det hele tatt da resten av den første serien (dette er episode 6) gikk på tysk TV for følge gang. John Cleese laget for øvrig en musikkvideo til England i VM i 2006 som i følge ham selv tok sikte på å presisere enkelte forhold: