mandag 29. september 2008

Dow - 777,7 poeng

Det ser ikke bra ut. Største fallet på Dow Jones målt i poeng (777,7) noen gang. Større enn etter 11. september 2001. Og større enn i 1987, da det riktignok var en større prosentvis nedgang. Nasdaq falt nesten 10 % i kveld. Og oljeprisen er ned mer enn 10 dollar. 

Akkurat hva som skjer videre i finansmarkdet er vanskelig å spå, men det kan bli ganske dramatisk. Faren er at bankenes mulighet til å skaffe nye lån tørker inn fullstendig samtidig som kundene trekker ut pengene sine. Aksjekursene på flere av de regionale bankene i USA er halvert i kveld.

Det er mye som er imponerende ved USA og amerikansk politisk debatt. Kongressens beslutning i kveld var amerikansk politikk på sitt mest uansvarlige og populistiskeDet kan bli ubehagelig når velgerne oppdager at dette også påvirker størrelsen på pensjonen og muligheten til å få studielån. Vi får håpe kongressen er i stand til å rette opp feilen før skadevirkningene blir alt for store.

Det er for øvrig interessant å se at oddsen i forhold til presidentvalget har svingt dramatisk til Obamas fordel i løpet av kvelden. Mulig presidentvalget ble avgjort i kveld.