Da gikk den amerikanske finansministeren Hank Paulson og den amerikanske sentralbanksjefen Ben Bernanke til kongressen med sitt forslag til redningsplan på 700 milliarder dollar og stemningen snudde brått.
Men hva er det egentlig som har skjedd? Hvorfor eksploderte en et år gammel boliglånskrise i totalt kaos først nå? Hva er det den amerikanske kongressen skal gjøre? Hvor mye penger er tapt allerede? Hvor mye vil det koste? Hvem skal betale? Og vil det hjelpe? Her er noen forsøk på analyser og svar fra ulike nettsteder:
1. FAQ om Fannie Mae, Freddie Mac, Lehman og AIG. Freakonomics har en flott pedagogisk gjennomgang som forklarer hva som skjedde fra Fannie og Freddie ble sosialisiert 8. september, via Leman konkursen og fram til AIG ble reddet tirsdag.
2. "What we need to know about the bailout plan". Forbes stiller ti spørsmål de mener vi må ha svar på i dagene som kommer. Noe vet vi allerede, men mye er fortsatt uklart. For eksempel Hvilke banker skal få penger? Hvor mye dårlige lån får de anledning til å dumpe hos skattebetalerne? Og hvor mye skal bankene få for sine "toxic assets".
4. And then there were two... The Economist skriver om "The big five", de fem store amerikanske investeringsbankene Morgan Stanley, Goldman Sachs, Lehman Brothers, Merrill Lynch og Bear Sterns. Nå er det bare to igjen. Hva var det som skjedde?
5. Hvordan i all verden rotet forsikringsselskapet (og Man U sponsor) AIG seg inn i en boliglånskrise? Og hvorfor var det så viktig å redde akkurat AIG fra kollaps? Problemet er vel ganske enkelt at inne i AIG også var en stor investeringsbank som garanterte for utlånene til mange av de andre bankene.
6. Hvor mye penger er egentlig blitt borte? Fortune har sett på hvor mye tap og nedskrivninger bankene har hatt siste året og hva myndighetene har bidratt med.
7. "The mother of all debts." Hva vil skje i kongressen? Noen hevder at det er nokså underlig at hardt prøvede amerikanske skattebetalere skal redde uansvarlige og grådige banker og betale med 700 milliarder dollar i økt statsgjeld. Har USA fått sosialisme for de rike og kapitalisme for de fattige?
8. Eller kanskje vi kan puste lettet ut og være optimister igjen? The Times (UK) tror tiltakene kommer til å virke.
Ingen kommentarer :
Legg inn en kommentar