fredag 15. juli 2022

Lang musikk til lange feriedager (57)

Noen få artister er blitt gjengangere i et konsept som dette der kravet er lange og interessante samleplater. Det skal jo litt produksjon til for å lage samlinger av greatest hits eller b-sider, rariteter og uutgitte perler som fyller flere CD-plater (i digital versjon) og det er verdt å høre på i flere timer på en badestrand. De fleste artister vil slite med å få til én slik samling.

Så har vi noen ytterst få, og særlig én, som har gjort det til en egen industri å gi ut alternative innspillinger, live-opptatt, rariteter og alternative innspillinger stadig vekk. I form av box-sets som til tider er enda mer interessante og mangfoldige enn originalalbumene. Den ene er selvfølgelig Bob Dylan. Han har vært i denne spalten mange ganger før, han fant opp Box sets med "Biograph" i 1985, som kom som en boks med LPer, og har stadig nye utgivelser i "The Bootleg Series". 

Jeg har omtalt flere utgivelser i The Bootleg Series før", kanskje alle som har ca 40 sanger eller mer,, som gjør dem lange nok til en lang dag på stranden men har fortsatt igjen å omtale Bootleg series nr 13, 14, 15 og 16, så det er litt jobb igjen. Men det kommer. Den jobben skal gjøres. I dag hopper jeg imidlertid tilbake i serien til "Tell Tale Signs 1989-2006 - The Bootleg Series vol 8". Den kom ut tilbake i 2008, rett etter denne sene Dylan-epoken den dekker, men det var relativt nylig jeg kom over deluxe-versjonen som har 39 sanger (den finnes også i en kortere 2 CD-versjon). 

"Tell Tale Signs - The Bootleg Series vol 8" dekker perioden da Dylan ga ut albumene "Oh Mercy", "World Gone Wrong", "Time Out of Mind", "Love and Theft" og "Modern Times", nesten 20 år. I motsetning til den forrige Bootleg-series utgivelsen jeg omtalte sist og som dekker noen av de aller mest kjente og beste albumene fra 60-tallet, der det morsomme er å høre alternative versjoner av mye som er veldig kjent fra før, er denne sen-Dylan perioden langt mer ukjent terreng, i hvert fall for meg. 

Dette er derfor langt mer en oppdagelsesreise i en mindre kjent epoke i Dylans omskiftelige musikalske prosjekt. En fin måte å få et helhetlig innblikk i både høydepunkter og noen litt mer obskure ting. Tidlig på 90-tallet mente mange at Dylans kreative brønn hadde tørket ut, og at nå var det stort sett bare trist. Men denne samlingen av sen-Dylan sanger, og mye som har kommet etterpå, etter 2006, en slags sen-sen-Dylan, viser at det slett ikke er var slutt. Kreativiteten, humøret og kvaliteten var fortsatt der. 

Flere av sangene på denne samlingen er alternative studio-innspillinger og live-versjoner av sanger fra albumene han ga ut. Noen av dem i flere ulike utgaver. Men som alltid i Bootleg-utgivelsene: Noen av sangene kom aldri med på albumene, er ikke utgitt før, men er burde vært med fordi de er bedre enn noen av sangene som kom med. Enkeltsanger som kan nevnes er de uutgitte  "Series of Dreams",, "Marching to the City", "Can't Escape From You" og "Red River Shore" som er flotte. Det er også "Huck's Tune", "Tell Ol´ Bill" og "Cross the Green Mountain" som alle er bidrag til soundtracket på tre ulike filmer.

Og her er lenke til alle tidligere og alle fremtidige bidrag (etter hvert som de kommer) i spalten Lang musikk til lange feriedager.

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar