onsdag 27. juli 2022

Solenergi i Europa vokser raskere enn forventet

Invasjonen i Ukraina har satt en del energipolitiske dilemmaer på spissen. Det er bred enighet om å bli minst mulig avhengig av Russland, men i flere europeiske land pågår det diskusjoner om hva det innebærer i praksis. Betyr det å forlenge levetiden til kullkraftverk som skulle avvikles på grunn av klimamålene? Betyr det å satse mer på naturgass og LNG fra andre steder enn Russland og investere tungt i LNG-terminaler, regassifiseringsanlegg og gasskraftverk? Eller betyr det en enda raskere overgang til sol- og vindkraft enn tidligere planlagt?

Kanskje betyr det litt av alt dette. Det er tross alt ikke slik at politikere alene bestemmer hva energiprodusenter skal satse på og investere i. Og dagens turbulente situasjon i energimarkedene vil helt sikkert føre til både konkurrerende politiske oppfatninger om hva som er riktig strategi, men også konkurrerende forretningsstrategier. Og det kan jo bli spennende.

Det som i hvert fall virker sikkert er at satsingen på fornybar energi ser ut til å overoppfylle forventningene om vekst. Den europeiske interesseorganisasjonen for solenergi, SolarPower Europe skriver i en pressemelding nå i juli at prognosene for ny installert solenergikapasitet i 2022 overgår selv de mest optimistiske prognosene fra tidligere:

"SolarPower Europe's mid-year analysis shows that European solar is set to overshoot even our highest deployment projections for 2022, and support the continent’s shift from gas. After breaking a decade-long installation record in 2021 with 27 GW, 2022 is set to see 39 GW of new European solar capacity. 39 GW of additional solar replaces the equivalent of 4.6 BCM of gas."

Mens prognosen for 2022 som ble publisert før krigen i Ukraina la til grunn en vekst på 29 GW kapasitet, litt opp fra et svært godt år i 2021, er den nye prognosen ytterligere 10 GW høyere. Men hvor mye er egentlig 39 GW produksjonskapasitet? Jeg ser at den norske regjeringens planer for utbygging av offshore havvind legger opp til å tildele arealer for en produksjonskapasitet på 30 GW innen 2040. Den installerte vannkraftkapasiteten i Norge i dag er på omkring 33 GW og produserer ca 138 TWh i et normalår, 

Nå vet ikke jeg om 39 GW produksjonskapasitet innenfor solenergi kan regnes om til energiproduksjon (TWh) på samme måte som med vannkraft (kapasitetsutnyttelsen varierer kanskje mer med værforholdene), men det høres uansett veldig mye ut. I følge SolarPower Europ vil det kunne erstatte russisk gass til en verdi av 7 milliarder euro, Selv om bakteppet er tragisk, ser høye gasspriser og strømpriser ut til å være bra for investeringer i fornybar energi. 

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar