onsdag 20. juli 2022

Britain's burning

Mediene har vært fulle av nyheten om europeisk hetebølge i over en uke allerede, men det er strengt tatt ikke helt uvanlig at innlandet i Spania og Portugal har temperaturer på over 40 grader. Langs kysten pleier det å være litt mindre varmt, men når den varme vinden kommer sørfra blir de i perioder også ekstremt varmt der. Det som er i endring er at disse hetebølgene kommer oftere enn før og at skogbrannene blir flere. Man ser dem til og med fra turiststedene.

Det er mer sjokkartet når Storbritannia opplever sin varmeste dag noen gang. Tabloidavisene har apokalyptiske forsider med bybranner som minner mer om bombede ukrainske byer enn på fredelige England. I Spania og Portugal er man tross alt langt bedre forberedt på at det kan bli 40 grader. I England har det aldri skjedd før. Og nå tenker alle plutselig på hva det innebærer at dette kan bli den nye normalen. Det øker i hvert fall oppslutningen om en mer ambisiøs klimapolitikk.

Det er også hetebølgesesong i USA for tiden og New York Times har laget noen kart som sammenligner hvor i USA den farligste varmen (over 40 grader) er varslet de kommende dagene med hvor folk er opptatt av at politikerne må gjøre mer for å bekjempe klimaendringene. 

Helt sammenfall er det naturligvis ikke, for ønsket om mer politisk handling for å hindre klimaendringer er særlig sterkt på vestkysten og i nord-øst, som er sterke demokratiske områder, men ikke mest utsatt for hetebølger. Men det er samtidig slik at det i store deler av Texas, Florida, Mississippi og Alabama, som er svært utsatt for hetebølgene, også er en stor andel som mener at kongressen gjør alt for lite for å hindre global oppvarming. 

Den viktigste endringen som har skjedd de siste årene er at et stort flertall nå mener at de ekstreme værfenomenene vi opplever har en sammenheng med menneskeskapte utslipp og at det kreves menneskelig handling for å gjøre noe med det. I den siste europeiske målingen (gjengitt i The Economist) av dette i seks land var det overraskende nok Norge som lå litt bak, kanskje fordi vi merker mindre til de negative effektene av hetebølgene enn andre. 

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar