lørdag 9. juli 2022

Lang musikk til lange feriedager (56)

Jeg må jo alltid innom egen ungdomstid i denne spalten. Særlig om det er indie/post-punk musikk fra sent 70-tall og tidlig 80-tall som har ligget gjemt i arkivene eller som er gitt ut før, men blir presentert på en ny og spennende måte. Og dagens bidrag i serien om lang musikk til en dag på stranden er nettopp et slikt bidrag, i hvert fall hvis man ser litt stort på det. Det handler i hvert fall om et av de mest legendariske bandene fra den tiden.

Cocteau Twins var blant de største fra det alternative svartkledde 80-tallet og var blant de som skapte sjangeren "dream-pop". De ble etablert av to ungdommer fra lille Grangemouth i Skottland, Elizabeth Fraser med den særegne fantastiske stemmen og gitarist Robin Guthrie. Og fikk etter hvert med seg Simon Raymonde på bass og keyboard.

Bandet ble også frontfigurer for det lille plateselskapet 4AD som også hadde med seg Bauhaus og Modern English i stallen. Og det var 4AD som fikk i stand supergruppen This Mortal Coil, som i all hovedsak var Elizabeth Fraser og de andre i Cocteau Twins, som som ga ut en nydelig coverversjon av Tim Buckleys "Song to the Siren" i 1983. Jeg hørte også mye på albumene "Head over Heels" (1983) og "Treasure" (1984) på den tiden. De var beslektet med band som Joy Division og The Cure. Så forvant bandet litt fra radaren før de kom tilbake med et brak med det monumentale albumet "Heaven or Las Vegas" i 1990. Det ble suksess, turne, Fraser og Guthrie giftet seg og fikk barn. Men så ble det krangling, rusproblemer og separasjon i 1993.

Cocteau Twins fikk en kort fortsettelse fra 1993 og til de endelig gikk fra hverandre i 1997. Og det er denne perioden som dekkes på samlingen "Treasure Hiding - The Fontana Years". To originale album og litt EPer, singler og assortert ellers, i remastrede versjoner med bedre lyd enn da de kom. I alt 53 sanger. Når man skrur på virker det litt mer direkte og pop-orientert enn før, Fraser synger tydeligere og sangtekstene er kanskje viktigere å få frem nå. Men det er likevel ingen tvil om at dette er samme bandet som før.

Den fysiske versjonen av dette samlealbumet består av 4 CDer. Den første består av albumet "Four-Calendar Cafe" fra 1993. Bandet er blitt litt mer pop-orientert, blant annet på singlene "Evangeline" og "Bluebeard", men jeg synes også '"Theft, and Wandering Around Lost" og "Summerhead" er fine sanger. Den andre CDen er fylt med albumet "Milk and Kisses" fra 1996. Litt mer tilbake til det kjente, og noen mente kanskje det var litt kjedelig, men jeg synes mange av disse sangene står seg svært godt fremdeles. Som "Serpentskirt", "Half-gifts" og "Seekers Who Are Lovers". Og hvem andre enn Cocteau Twins kan lage en sang som heter "Rilkean Heart" når den hyller Jeff Buckley, som var en beundrer av dikteren Rainer Maria Rilke.

Tredje CD inneholder EPer og singler fra 1993-97 der noe er samme sanger, men i litt andre versjoner og det er noen nye sanger. Blant annet julesangene "Winter Wonderland" og  "Frosty the Snowman". Og på CD 4 fortsetter det med noen flere singler og b-sider, før det avluttes med syv sanger innspilt hos BBC i 1996. Disse er stort sett også fra de to albumene, men i litt andre bra versjoner. Det gjelder blant annet "Half-Gifts" og "Seekers Who are Lovers". Alt i alt en samling det er verdt å få med seg. I hvert fall hvis man er blant oss som har lurt på hva Cocteau Twins gjorde da det virket som det var slutt, men før det var helt slutt. Jeg tenker at det er fint å vite at også da ble det laget mye vakker musikk.

Og her er lenke til alle tidligere og alle fremtidige bidrag (etter hvert som de kommer) i spalten Lang musikk til lange feriedager.

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar