onsdag 6. juli 2022

Endgame for Boris

Det mest overraskende er hvor lenge Boris Johnson har klart å overleve. På tross av å ha brutt koronaregler og blitt avslørt i å ha løyet om det, blandet sammen offentlige og private penger til å pusse opp eller betale for en ferie, og blitt avslørt i å ha løyet om det. Og generelt hatt en svært omtrentlig forhold til sannheten. 

Kan han overleve en runde til? Sjansen for det tror jeg er svært liten. For mange føler at de er vært lojale og forsvart sin sjef, mannen som har løyet, blitt lovet at det kal skje igjen, og så har de blitt skuffet, gang etter gang. Nå er det et spørsmål om dager. Kanskje bare timer. 

I løpet av det siste døgnet har to av regjeringens sterkeste profiler Rishi Sunak og Sajid Javid, som har forsvart Johnson i tykt og tynt gått av og skrevet avskjedsbrev som er rene karakterdrag. Og samtidig har Michael Gove gitt Johnson et klart råd om å gå av. Han har ikke trukket seg, men møtte heller ikke opp i parlamentet under dagens spørretime.

Men den mest problematiske usannheten i britisk politikk de siste årene har vært påstanden om at de vil klare seg mye bedre utenfor EU. Det gjør de på ingen måte. Boris Johnson har stadig kommet med påstander om at han løsninger på ulike problemer UK har viklet seg inn i som en konsekvens av Brexit, og ikke hatt mulighet til å levere, rett og slett fordi løsningene ikke vinnes. De frigjør ikke masse penger ved å melde seg ut av EU, det blir tvert imot behov for mer fagfolk og spesialister på områder EU tidligere tok seg av. Det blir ikke mindre byråkrati og kortere køer av å være utenfor EUs tollunion. Og som alt rotet i Nord-Irland har vist, man kan ikke være både utenfor EU og innenfor EU samtidig.

Dette er ting som dessverre ikke løses av at Boris Johnson går av. Men forhåpentligvis for britene en mer sannferdig beskrivelse av hva alternativene er.

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar