fredag 9. juli 2021

Sterk vekst i vareeksporten

Forklaringen på hva strekene viser har forsvunnet fra SSB-grafen til venstre, men det handler om eksport, import og handelsbalanse. I den rekkefølgen, fra øverst til nederst. Og det grafen viser er at fra å ha en vareeksport som fikk rett i gulvet, men en bunn i april og mai 2020, har det vært en sterk oppgang siden.

SSB skriver om dette i artikkelen "Betydelig vekst i vareeksporten i juni" og skriver at:

"Samlet vareeksport endte på 97,9 milliarder kroner i juni, hele 70,7 prosent mer enn i juni i fjor. Dette er den tredje høyeste verdien som er målt i en enkeltmåned. Både råolje-, naturgass- og fastlandseksporten bidro til økningen."

Nå har naturligvis en høy og økende oljepris de siste månedene bidratt godt til den norske handelsbalansen i det siste halvåret, men også eksporten fra fastlands-Norge har hatt en svært positiv trend. Det gjelder både eksport av raffinerte oljeprodukter, aluminium og sjømat. SSB skriver:

"Eksporten økte med 70,7 prosent fra juni i fjor til samme måned i år viser statistikken over utenrikshandel med varer. Fastlandseksporten beløp seg til 47,3 milliarder kroner, 31,1 prosent mer enn i juni i fjor. Importverdien utgjorde 72,9 milliarder kroner i juni, en økning på 9,5 prosent siden i fjor. Samlet sett ga dette et handelsoverskudd på 25,0 milliarder kroner i juni."

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar