torsdag 8. juli 2021

Vaksineringens lederland møter problemer

 Noen land har investert mye prestisje i å være flinkere til vaksinere befolkningen raskere enn alle andre, både ved å få tilgang til flere vaksiner og ved å klare å distribuere og sette dem raskere. 

USA og UK har vært særlig opptatt av å vise at de får til dette, etter at de ikke akkurat imponerte når det gjaldt effektive tiltak mot smittespredning i første del av pandemien. Og vaksineringen har lange gått bra i begge land, som har ligget foran for eksempel EU-landene når det gjelder antall satte vaksinedoser. Men nå begynner det å butte både i UK og USA, men på litt ulike måter.

I UK ser hovedproblemet ut til å være en enorm økning i utbredelsen av den såkalte "delta-varianten" av viruset, tidligere kjent som den indiske varianten. Den ser ut vil å være mer langt mer smittsom og muligens også mer motstandsdyktig mot vaksiner, i hvert fall mot enkelte varianter av vaksiner, og da særlig de som er mest brukt i UK. Dette i kombinasjon med EM i fotball og fjerning av gjenværende smitteverntiltak gjør at UK ser ut til å være på vei inn i en tredje smittebølge, på tross av veldig høye vaksinetall.

I USA ser hovedproblemet ut til å være at de slipper opp for folk som vil la seg vaksinere, lenge før de er ferdige med å gi innbyggerne to vaksinedoser. Årsakene til dette drøftes i en artikkel i The Economist, "Why has America’s vaccination programme slowed so much?", der de både diskuterer om det er at lavere produksjon har gitt dårligere tilgang og at de uvaksinerte i større grad bor mer utilgjengelig slik at de er vanskeligere å nå, men hovedforklaringen de lander på er at det aller mest skyldes at mange av de som er igjen ikke vil la seg vaksinere:

"The third, perhaps most convincing, explanation is that the rate is slowing because many of the remaining 33% of adults who have not yet had a first dose do not want one. This is corroborated by the latest weekly survey from YouGov, carried out on behalf of The Economist, which finds that 19% of American adults do not want to get vaccinated and a further 10% are unsure about it. Just 6% of respondents say they are still planning to get inoculated and are awaiting their first dose."

Som med mye annet i USA er det en sammenheng mellom ulike holdninger til vaksiner og politiske synspunkter mer generelt. The Economist skriver:

"One-third of people who voted for Donald Trump in November say they will not get jabbed, compared with just 3% among Democratic voters. Indeed, among a clutch of socioeconomic factors that might explain county-level variation in vaccination rates, political affiliation has the clearest correlation."

Det er fortsatt 85 millioner uvaksinerte voksne i USA. 6 millioner av disse er over 65 år. Det er mer enn nok til at det er magre utsikter til at pandemien er over med det første.

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar