tirsdag 27. juli 2021

Bermuda vant OL-gull og ble historiske

Flora Duffy har dobbelt statsborgerskap. Hun fikk tilbud om å konkurrere for Storbritannia, men valgte å representere lille Bermuda. Og da hun vant OL-gull i triathlon for kvinner natt til tirsdag, som den største forhåndsfavoritten, var det første gang Bermuda vant et OL-gull.

Og ikke bare det: Bermuda er også det minste landet som noen gang har vunnet et gull i sommer-OL, noe som er blitt grundig omtalt i store internasjonale medier. Bermuda har bare 64 000 innbyggere. Frem til tirsdag tilhørte rekorden Grenada som tok den i 2012 da Kirani James vant OL-gull på 400 meter. Men Grenada har hele 112 000 innbyggere. Jeg synes også Bahamas fortjener å bli nevnt. De er det tredje minste landet som har vunnet gull i sommer-OL, med ca 380 000 innbyggere, men har faktisk vunnet hele 6 gullmedaljer totalt. Flest i friidrett, men den aller første kom i seiling tilbake i OL i Tokyo i 1964.

Så vil vi som tilhører den delen av menneskeheten som også følger med på vinteridrett vite at selv om Bermuda er det minste landet som har vunnet gull i sommer-OL så er de ikke det minste landet som har vunnet gull i OL. I vinter-OL i Lake Placid i 1980 vant Hanni Wenzel fra Liechenstein to OL-gull (Hannis  bror Andreas Wenzel vant sølv i samme OL og bronse fire år senere. Hanni vant også en sølvmedalje i samme OL og hadde en OL-bronse fra fire år tidligere. Mens Hannis datter Tina Weirather vant bronse i 2018. Alt sammen i alpint.) Liechtenstein har 39 000 innbyggere.

Er det så mulig å slå denne rekorden? Finnes det enda mindre land som deltar i OL? Svaret at ja, det er mulig, men kanskje ikke så sannsynlig på kort sikt. Det finnes enda mindre land som noen ganger sender deltagere til sommer OL, for eksempel Tuvalu med 11 600 innbyggere og Nauru med 12 500 innbyggere. På den annen side finnes det også noen veldig mye større land som aldri har vunnet OL-gull. Størst av disse er Bangladesh med 163 millioner innbyggere som har deltatt i alle sommer-OL siden 1984, men har så langt aldri vunnet en medalje.

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar