mandag 26. juli 2021

Verdens største selskaper målt i markedsverdi

Hvilke selskaper er verdens største? Svaret er at det er avhengig av hva man mener med "størst", det vil si hva man er avhengig av å måle. 

Man kan rangere størrelse ut fra antall ansatte i virksomheten eller ut fra hvor stor økonomisk omsetning virksomheten har. En fordel ved slike måter å sammenligne er at man da også kan sammenligne ulike virksomhetstyper, som privateide selskaper og helstatlige eller helkommunale virksomheter, og ikke bare de som er børsnotert.

Nå er det likevel vanligst å bruke selskapenes markedsverdi når man skal sammenligne, med de fordelene og ulempene det har. Bland fordelene er at det er er færre avgrensnings- og definisjonproblemer når børskursen avgjør, og den foreligger hver eneste dag. En annen fordel er at det i lange og kanskje kompliserte leverandørkjeder kan være forskjell på hvor det er flest ansatte eller høyest omsetning, og hvor det høyest fortjeneste. Dessuten er det slik at markedsverdi ikke måler historiske resultater, men er opptatt av forventninger om fremtidige inntekter. Det gjør at selskaper som Facebook og Tesla har klatret raskt mot toppen på slike globale rangeringer se siste årene. 

Hvem er så størst målt i markedsverdi? Er det bare store globale it-plattformselskaper som dominerer sine respektive områder og der forventningen er at de skal dominere enda mer? Svaret er at slike selskaper definitivt preger toppen av listen, men at de ikke er helt alene.

listen til Visual Capitalist basert på markedsverdien 31 mars i år er det Apple som topper listen, slik de har gjort de fleste kvartaler siden 2012 (i tiåret før var det normale at olje- og gasselskaper og finansselskaper dominerte i toppen). Apples markedsverdi var litt over 2000 milliarder dollar. På en litt omstridt andreplass (mer om det litt lenger ned) er oljeselskapet Saudi Aramco med en verdi på 1900 milliarder dollar, Så følger resten av de digitale kjempene på rekke og rad, Microsoft, Amazon, Alphabet (Google) og Facebook. På 7 plass er Tencent, et kinesisk digitalt plattformselskap. Så følger Tesla (biler, batterier og satellitter) Alibaba (netthandel) og Berkshire Hathaway (investeringer).

Når Saudi Aramcos plassering er litt omstridt er det fordi det er et statsoljesselskap der andelen aksjer som er fritt omsettelige på børs er nokså lavt, så vidt jeg vet under 2 prosent, noe som gjør at verdsettingen kan bli nokså upresis. Jeg tror det er grunnen til at Wikipedia ikke tar med Saudi Aramco på sine kvartalsvise rangeringer over de største selskapene i verden. Disse topp 10-listene som går tilbake til midten av 90-tallet er veldig interessante, blant annet fordi de viser at det er nokså omskiftelig hvilke bransjer som er i skuddet i markedet, men også at noen selskaper er imponerende stabile i toppen på tross av slike endringer.

Denne måten å sammenligne på gjør det også mulig å sammenligne verdien av de største selskapene i verden med med det norske oljefondet (riktignok bare verdien av det oljefondet eier, og ikke forventninger om fremtidig inntjening, i og med at oljefondet selv ikke er børsnotert). Verdiene i oljefondet er akkurat nå 12 000 milliarder kroner, eller omkring 1350 millarder dollar. Det betyr at oljefondet er verdt litt mindre enn Apple, Microsoft, Amazon og Google, men mer enn alle andre selskaper i verden, inkludert for eksempel Facebook, Tesla og Alibaba.

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar