mandag 19. juli 2021

God kommuneøkonomi i 2020

NRK kommer i dag med gladnyheten at "kommuneøkonomien går med dundrende overskudd". Det er for både kommunene og innbyggerne der, og setter påstander fra opposisjonen i Stortinget om at kommunene er "sulteforet" i et noe merkelig lys.

Nå er det det ikke slik at dette er et årsresultat i bedriftsøkonomisk forstand, som inkluderer absolutt alt, men et driftsresultat som inkluderer de løpende årlige inntektene og de utgiftene kommunene har i den ordinære driften av virksomheten. Lars-Erik Borge ved NTNU beskriver det slik i artikkelen:

"Netto driftsresultat økte fra 2019 til 2020, fra 2 til 3 prosent (i prosent av brutto driftsinntekter). Vi i TBU anbefaler et nivå på minst 2 prosent, så netto driftsresultat i 2020 ligger over anbefalingen. Med driftsinntekter menes pengene kommunen «tjener» på driften. Det inkluderer blant annet penger de får fra staten, og penger de får fra innbyggere og næringsliv i form av skatt og avgifter. Driftsresultat er den totale summen av inntekter og kostnader knyttet til daglig drift av kommunen."

Driften skal med andre ord gå med noe overskudd hvert år slik at kommunene kan sette av penger til ulike investeringsbehov for for å betale ned på gjeld. Når kommunene de siste årene har økte driftsoverskudd slik at de har mer "penger på bok" skuldes dette både at regjeringen har økt bevilgningene til kommunesektoren mye de siste årene, men også at det har gått bra i næringsliv og arbeidsliv og kommunenes skatteinntekter har økt.

Det har også ført til at svært få kommuner nå er på den såkalte Robek-listen og har en så håpløs økonomi at de er "satt under administrasjon" i den forstand at statsforvalterne må godkjenne større økonomibeslutninger i kommunene. Lars-Erik Borge kommenterer dette slik:

"I 2003 var det nærmere 120 kommuner på Robek-lista, så 15 er en dramatisk reduksjon. Det er et resultat av at kommunene siden 2015 har hatt gode driftsresultater, sier Borge."

Dette kan jo være nyttig å være klar over når det kommer påstander om "sulteforing" av kommunene. Noen ubegrenset handlefrihet er det naturligvis ikke, og en befolkningssammensetning der det vil være stadig flere pleietrengende eldre gjør at utfordringene blir store fremover. Men forutsetningene for å løse utfordringene er blitt bedre enn før, ikke dårligere.

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar