torsdag 15. juli 2021

Vaksiner - insentiver virker

Jeg var for et par dages siden inne på hvordan vaksinetempoet er i ferd med å falle i en del land og kan forsinke gjenåpningen. Kanskje får vi en tredje smittebølge. 

Selv i rike og opplyste land som USA og UK, som selv har forskningsmiljøene og selskapene som står bak de store gjennombruddene som gjør det mulig å utvikle disse nye vaksinetypene, er det overraskende mange vaksineskeptikere. Nå er nok ikke så veldig mange direkte vaksinemotstandere, men overraskende mange "vil vendte og se".

Hva kan må så gjøre for å få flere ned fra gjerdet? Obligatorisk vaksinering virker ikke som en fornuftig vei i liberale og demokratiske samfunn, og er ikke vanlige i noen land vi liker å sammenligne oss med. Men selv om det ikke er er riktig å gjøre det ulovlig å være uvaksinert, er det fult mulig å gjøre det svært upraktisk å være uvaksinert, så fremt det er vaksiner tilgjengelige for alle. Frankrike har slått inn på en slik vei, som er omtalt i The Economist i artikkelen "Why vaccine-shy French are suddenly rushing to get jabbed".

Den viktigste delen av den nye franske strategien er å stille krav om vaksinering for at folk skal kunne ta del i ulike aktiviteter der smittefaren er høyere enn ellers. Sammenhenger der folk samles. The Economist skriver:

"On July 12th Emmanuel Macron, France’s president, announced a nudge à la française in order to encourage more people to get jabbed. During a televised address watched by more than 22m, he said that from August people who were not fully vaccinated would not be allowed into restaurants, bars, shopping centres, long-distance trains and flights. In the hours following his announcement nearly 1m people flocked to book vaccination appointments via Doctolib, the most popular online platform. More appointments have been arranged via the website in the past 48 hours than over the previous 18 days."

En annen og litt mer subtil måte å få folk til å prioritere vaksinering handler om om gjøre det litt mindre lønnsomt å bruke alternative måter å dokumentere at man kan ta del i ulike aktiviteter. Så lenge vaksiner ikke er tilgjengelige for alle har det vært nødvendig med andre alternativer. Koronatesting rett før reiser eller for å delta på idretts- og kulturarrangementer er mulig, og bør være mulig, men det behøver ikke nødvendigvis å være gratis lenger når gratis vaksiner er et bedre alternativ. Skattebetalernes penger bør brukes der de fungerer best. The Economist skriver:

"Proof of full vaccination via the digital health pass—which is now also valid in all EU countries—or a negative PCR test will be required for access to restaurants and other listed places for all people over the age of 12. To stop the hesitant using the country’s hitherto-free PCR tests as an alternative to vaccination, these tests will now be subject to a charge, unless prescribed by a doctor."

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar