torsdag 29. juli 2021

Covid resilience index

I følge Bloomberg Magazine er Norge det beste landet i verden å være i under koronapandemien. Det kan man se og høre mer om i videoklippet "Norway is best place to be during covid" og i artikkelen "Covid Resilience Ranking: The Best and Worst Places to Be in 2021.

Det er en grundig analyse som ligger bak denne rangeringen og som både har indikatorer for antall smittede og døde, hvor inngripende tiltak som er gjennomført og hvordan vaksineringen har gått. Som grafen til venstre sider er det ikke slik at noen land har klart seg like godt gjennom hele pandemien, Noen hadde en vellykket håndtering i begynnelsen, men har fått store problemer senere. Andre slet med tiltakene tidlig i pandemien, og hadde en enorm smittespredning, men klarer seg mye bedre nå.

Norge trekkes frem som et eksempel på at land som har klart seg godt gjennom stort sett hele pandemien. Vi falt litt nedover på listen tidligere i år, blant annet fordi flere andre land lå foran i vaksineringstempo, men i flere av disse ladene sliter de med den siste innspurten, og smittetallene øker. I Norge er derimot utviklingen langt bedre, og vi er tilbake helt på toppen av denne indeksen. Bloomberk skriver:

"New No. 1 Norway is one of the only places of the 53 to have combined success in the initial stage of the pandemic with the recovery stage we’re in now. It’s consistently been in the top 15, first relying on social cohesion for people to comply with social distancing measures and implementing strict border restrictions. Later, Norway procured a sizable supply of vaccines early with the European Union. And now it’s cautiously opening up."

En periode så det ut som USA og UK, som begge hadde en ganske skrekkelig start på pandemien med høye smittetall, mange dødsfall og famlende nedstengningstiltak, skulle komme ut som vinnere i sluttfasen på grunn av kraftfulle vaksineprogrammer med både mange vaksiner og effektiv gjennomføring. Slik er det imidlertid ikke blitt. Det hjelper ikke å ha mange vaksiner dersom innbyggerne ikke får dem. Bloomberg skriver:

"The U.S.’s reign as the best place to be in the Covid-19 era was short-lived. Its vaccination drive has plateaued and cases, fueled by the delta variant, surged anew in July, triggering renewed restrictions in some parts of the country, even as deaths remain a fraction of what they were during previous waves.(...) The U.K. is also facing that uncertainty, dropping 16 rungs to 25th in July as cases at one point jumped the most in the world. Though deaths have so far stayed low thanks to high vaccine penetration, the resurgence has undermined confidence."

Er det noe denne pandemien har lært oss er at det at vi ikke må bli selvtilfredse og tro at jobben er ferdig selv om ting går i riktig retning en periode. Viruset har vist en helt utrolig evne til å komme tilbake, igjen og igjen, spesielt når tålmodigheten vår er tynnslitt og vi er utålmodige når det gjelder å vende tilbake til et normalt sosialt liv. Tålmodighet har kanskje aldri vært så viktig som akkurat nå. Og det er det tydelig at vi har rikelig med her i landet. Og forhåpentligvis også evnen til å ikke bli for høye på oss selv.

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar