onsdag 7. juli 2021

Aktiviteten og forbruket øker

Med den usikkerheten vi i lengre tid har hatt om hvordan smitteutbrudd og, ikke mist, tiltakenne for å begrense smitten ville utvikle seg, er det jo ganske interessant å følge tallene for BNP og for forbruksutviklingen fra måned til måned. Det er ingen tvil om at koronautvikling og BNP-utvikling henger veldig tett sammen.

Derfor er det gledelig å se at de siste SSB tallene viser et bra hopp oppover i mai. SSB skriver:

"BNP Fastlands-Noreg steig 1,8 prosent i mai, justert for sesong- og kalendereffektar. Utviklinga bar preg av at delar av samfunnet vart opna att. Nye tal frå nasjonalrekneskapen viser at bruttonasjonalprodukt (BNP) for Fastlands-Noreg auka monaleg i mai. Likevel ligg BNP Fastlands-Noreg framleis 0,7 prosent under nivået i februar 2020, siste månad før koronapandemien braut ut. Veksten i økonomien fell saman med at samfunnet gradvis vart opna att. I april og mai opna butikkar og kjøpesenter att i fleire kommunar. Etter tre veker med skjenkestopp vart forbodet oppheva på nasjonalt nivå i midten av april. Enkelte stader haldt ein fram med lokale tiltak heilt til slutten av mai."

På bransjenivå er hovedbildet at de som har falt mest på grunn av nedstenging og tiltak også er de som øker mest når det åpner opp. Blant annet varehandel, kultur- og underholdning og overnatting og serveringsvirksomhet. Våt konsum av slike varer og tjenester har gjort et kraftig hopp, sannsynligvis på grunn av et oppdemmet behov for å bruke penger på nettopp dette:

"Konsumet til hushalda vaks 4,7 prosent i mai. Då butikkar og kjøpesenter opna att i fleire kommunar gav det sterk oppgang i varekonsumet. I mai auka varekonsumet 4,9 prosent, den høgaste veksten sidan juni i fjor. Det var spesielt sterk vekst i konsumet av klede og sko, møblar og diverse hushaldsutstyr. Tenestekonsumet steig 3,7 prosent, også det den høgaste veksten sidan juni i fjor. Oppheving av det nasjonale skjenkeforbodet og gjenopning av serveringsstader i Oslo gav sterk vekst i serveringskonsumet. Konsum av hotell- og restauranttenester bidrog mest til å trekka opp tenestekonsumet i mai. Tenestekonsumet var framleis 12 prosent lågare enn før koronautbrotet." 

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar