onsdag 28. juli 2021

Flere på yrkesfag enn studieforberedende

Førsteinntaket av de 187 000 personene som har søkt om plass i videregående skole er nå gjennomført. 93 prosent har fått tilbud om plass og 86 prosent har fått sitt førsteønske oppfylt. Men det er også mye annen som er interessant ved disse tallene.

Noe av det som er interessant å følge med på er fordelingen mellom studieforberedende og yrkesrettede programmer i videregående skole. Her har det vært en dreining de siste årene i retning av at flere velger yrkesfag. 

Selv om det klart største enkeltutdanningsprogrammet er det studieforberedende programmet, med over 26 000 søkere, mens helsefag er nest størst med 10 400 søker, er summen av de yrkesfaglige programmene større enn summen av de studieforberedende. Utdanningsdirektoratet skriver på sine nettsider:

"Totalt er det 1900 flere søkere til yrkesfaglig utdanningsprogrammer på vg1 enn til studieforberedende utdanningsprogrammer. Helse- og oppvekstfag er det yrkesfaglige utdanningsprogrammet med flest søkere til vg1 og vg2, etterfulgt av Teknologi- og industrifag. Teknologi- og industrifag er det yrkesfaglige utdanningsprogrammet med størst økning i søkere, med 290 flere søkere på vg1 sammenlignet med 2020. Det er også økning i flere av utdanningsprogrammene som var nye i fjor. Informasjonsteknologi og medieproduksjon har 230 flere søkere, mens håndverk, design og produktutvikling øker med 30 prosent fra 360 til 470 søkere. Størst nedgang i antall søkere på vg1 er det til helse- og oppvekstfag med 560 færre søkere."

Et annet gledelig utviklingstrekk er at flere jenter enn før søker seg til enkelte mannsdominerte yrkesutdanninger. Som før er det store forskjeller i søkemønsteret til gutter og jenter. Gutter dominerer i blant søkere til bygg- og anleggsteknikk, elektro og datateknologi og teknologi- og industrifag. Kjønnsforskjellen har holdt seg forbausende godt over tid, men de siste årene har det vært en økning i jenter som søker bygg- og anleggsteknikk og teknologi- og industrifag. Det har aldri vært flere jenter som søker seg til disse utdanningsprogrammene enn i år.

Det er også interessant å se hvordan søkningen til det studieforberedende programmet medier om kommunikasjon har falt kraftig de siste årene, etter å ha vært et område i kraftig vekst. Årets søkertall er 1353. Det er mer enn en halvering siden 2017. Musikk, dans og drama har også gått tilbake de sist årene. På den annen side øker programmet kunst, design og arkitektur ganske markant og har nå 1703 søker.

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar