mandag 25. mai 2020

Abraham Lincolns brev til fru Bixby

Jeg blogget for et par uker siden om videoen "Mourning in America". En knallhard kritikk av president Trumps håndtering av koronakrisen i en video produsert av The Lincoln Project, en gruppe ganske sentrale republikanere som ikke ønsker at Trump skal gjenvelges. De har nå utgitt noen flere valgvideoer. Noen som angiper Trump og noen som angriper sittende senatorer som aktivt støtter Trump, men som sitter på utsatte mandater de risikerer å miste til høsten.

Men mens det meste dette er klassisk negativ valgkamp, er det kommet en ny video som skiller seg ut. Den nevner ikke koronavirus, Trump eller valget til høsten med et eneste ord, men er rett og slett en høytlesning av et brev Abraham Lincoln skrev til Mrs Bixby i november 1864, under den amerikanske borgerkrigen, da han fikk vite at hun hadde mistet fem sønner på slagmarken i kamp for å redde den amerikanske republikken. Lincoln gir i brevet uttrykk for hvor svak og maktesløs han føler seg når han skal prøve å trøste noen som opplever en slik overveldende sorg. Og takker henne for det offeret hun og hennes familie har gitt for friheten.

Har så dette brevet fra Abraham Lincoln noe med dagens politiske situasjon å gjøre? Det er det nok meningen at seerne skal tenke ut selv. Noe som etter min mening gjør denne videoen spesielt god:



Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar