søndag 24. mai 2020

Koronakrisens geografi (2)

Da Kina for litt over to uker siden falt ut av topp 10 listen over totale antall smittetilfeller skrev jeg en bloggpost med overskriften "Koronakrisen globaliseres". Der var poenget at mens antall nye smittetilfeller er omtrent null i Kina, og på rask vei nedover i mye av Vest-Europa, foregår den mest urovekkende smitteveksten i dag en del andre steder i Verden, blant annet i Brasil og Russland, og i en mange utviklingsland.

Nå, litt over to uker senere, ser vi hvordan denne endringen er i ferd med å skje. En forandring fra å være en kinesisk og vest-europeisk, og deretter nord-amerikansk pandemi, blant annet fyrt opp av afterski-livet i Alpene, til å bli en global helse-, utdannings- og fattigdomsutfordring. Noen av disse konsekvensene har vi bare sett begynnelsen på.

I tabellen over land med flest smittetilfeller var for to uker siden Russland på 7. plass og Brasil på 9. plass. Men det var jo åpenbart at dette ville endre seg raskt. Nå har Brasil rykket opp på en global andreplass i antall smittede, med mellom 15 000 og 20 000 nye smittetilfeller hver dag og omkring 1000 nye døde daglig, og foreløpig ingen antydning til at denne veksten avtar.

Russland er for øvrig et litt pussig tilfelle når det gjelder tall. De melder hverdag om omkring 10 000 nye smittede, med en forbløffende mangel på svingninger fra dag til dag. Enda mer forbløffende er det at nesten ser ut til å dø av Covid-19 i Russland sammenlignet med andre land. Med ti ganger flere smittede personer enn det er i Sverige skulle man tro at det var minst ti ganger flere døde i Russland. Men det er færre. Russland oppgir å ha 3400 døde, en tidel av dødsfallene i UK og Italia. Enten har de verdens beste helsevesen eller verdens sunneste og friskeste befolkning. Eller begge deler. Så får vi se om det etter hvert kommer frem mer utfyllende informasjon som kan forklare disse tallene.

Det er mange lyspunkter i statistikkene også. Situasjonen i Vest Europa er preget av en betydelig nedgang både i antall smittede personer og i antall nye dødsfall de siste to ukene. De ligger nå på rundt en tidel av situasjonen for to uker siden, og her tidligere vært enda høyere. Tiltakene som er satt i verk har virket, og det ser også ut som den gradvise åpningen går bra. Landene som avviker noe fra dette, og der kurven har flatet ut men ikke snudd like tydelig nedover, er Storbritannia og Sverige, som har hatt en litt annen tilnærming til når og hvordan de har satt inn tiltak.

Men det er også noen dårlige nyheter også, Hvis vi ser litt mer på hvor antall nye smittetilfeller og nye dødsfall er i sterkest vekst ser vi at India, Peru, Chile og Mexico har en sterk vekst. India er et veldig stort land, og pr innbygger er de kanskje ikke blant de hardest rammede enda, men trenden er økende. Peru og Chile er på italiensk og britisk nivå når det gjelder smittede i forhold til innbyggertall, men med mye høyere vekst, og Mexico melder om en veldig høy vekst i antall døde pr dag de siste dagene. Det er også en bekymringsfull utvikling i flere andre land i Latin-Amerika nå.

Et annet område i verden som utmerker seg i statistikkene ved å ha veldig mange smittetilfeller pr innbygger, men av en aller annen grunn relativt få dødsfall så langt, er de såkalte gulf-statene. Stort sett ganske rike land som eksporterer olje og gass, har et godt helsevesen og har testet mange, men som også kjennetegnes ved å ha mange gjestearbeidere. Og oljeavhengigheten bidrar i disse tider til en dobbelt smell for samfunnet der det ikke bare er en helsekrise, men også en eksportkrise. Hvorfor disse landene har så mange smittede, men ikke rapporterer om så mange dødsfall, skal jeg ikke spekulere i. Kanskje er det slik at veldig mye testing gir menge flere smittede og at disse landene derfor er bedre stilt enn veldig mange andre? Uansett er Qatar er i verdenstoppen for antall smittede i forhold til innbyggertall. Og svært høyt der ligger også Bahrain, Kuwait, Emiratene og Saudi Arabia.

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar