mandag 11. mai 2020

Sammenligning av koronatiltak verden over

Er det slik at Norge har gjennomført mer eller mindre inngripende tiltak mot smittespredning enn andre land? Hvor er det slik at skolene er åpnet og hvor er de stengt? Hvor store forsamlinger er tillatt i forskjellige land, og når ble begrensningene innført?

Det kan være ulike meninger om forskjellige tiltak, og ofte kan det være greit å se på og sammenligne med det andre land gjør. Men hvor finner vi informasjon hva andre land har gjort og gjør for å bekjempe pandemien, og samtidig få samfunn og næringsliv til å fungere igjen?

Svaret på dette finner man på det glimrende nettstedet Our World in Data som har laget animasjoner som viser 11 ulike smittebegrensende tiltak, og hvordan de er innført helt, delvis eller ikke i det hele tatt i alle verdens land. Fra 1. januar 2020 og frem til i dag. Og alle videoen oppdateres med ny status for tiltakene hver dag.

Tiltakene som sammenlignes er stengning av skoler, stengning av arbeidsplasser, avlysing av store arrangementer, hvor store gruppestørrelser som er tillatt, om og når det er gjennomført koordinerte offentlige informasjonskampanjer, om det lovpålagt forbud mot å forlate hjemmet, om det finnes reiseråd eller er vedtatt regler som setter begrensninger på bruk av kollektivtransport og å reise innenlands, og om det er vedtatt begrensninger eller forbud mot å reise inn i landet.

Og til slutt er det også laget en slags samleindeks, en "Government Stringency Index" som rangerer land etter hvor strenge de er når man ser på summen av alle tiltak. På en skala fra 0 til 100 er Norge nå på 72, omtrent på samme nivå som USA og Tyskland, mens den norske totalpakken er mindre streng enn i UK (82), Frankrike (93), Russland (93) og Italia (94). I den mindre strenge enden av skalene finner vi ikke så veldig mange land, men Finland er på 63 av 100, og Sverige skiller seg som ventet ut og er på 47 av 100 på denne "strenghetsindeksen".

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar