mandag 18. mai 2020

Statsledernes popularitet øker - med noen unntak

En dårlig håndtert krisesituasjon kan få katastrofale følger for den politiske ledelsen i et land. George W. Bush popularitet etter Hurricane Katrina i 2005 og Francois oppslutning etter terrorangrepet i Paris i 2015 er gode eksempler på hvordan det brått kan gå nedoverbakke.

Så langt er inntrykket at koronapandemien hatt den motsatte effekten. Regjeringer, regjeringspartier, men aller mest lederne helt på toppen, ser ut vil å ha styrket sin stilling merkbart. At det i vestlige land er en åpen og kritisk debatt om strategier og tiltak, og massevis av kritikk i media, ser ikke ut til å redusere støtten toppledene har. Heller tvert imot.

Men det er forskjeller mellom land. The Economists nettsider omtaler en veldig interessant undersøkelse av hvor mange som har fått en mer positiv oppfatning av stats- og regjeringssjefer i landet sitt. Det er 10 av de største demokratiske landene i verden som er undersøkt av analysebyrådet Morning Star. De bekrefter inntrykket av at toppledernes popularitet har skutt i været under denne krisen. The Economist skriver:

"Today, voters have rallied round leaders who took covid-19 seriously. The largest bounces are in Australia, Canada and Germany, where death rates have been low among rich Western countries."

I UK og Frankrike har det vært en betydelig mer krevende situasjon med langt flere smittede og døde, og Boris Johnsom og Emmanuel Macron har også hatt en mer humpete popularitetskurve, men også de to er i pluss. Det samme gjelder Indias statsminister Nahendra Modi.

For de fire øvrige lederne er det ingen slik positiv effekt på populariteten, og folks oppfatning av hvordan de har håndtert krisen er nok den mest sannsynlige forklaringen på at det er slik. Den dårligste utviklingen av alle har Brasils president Bolsanaro. The Economist skriver:

"The four leaders who have fared least well stand accused of ineptitude. Japan’s response to the outbreak compares well with most countries’, but not with its Asian neighbours. The presidents of America, Mexico and Brazil have all suggested that fears about covid-19 are overblown."

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar