mandag 7. oktober 2019

Nasjonalbudsjettet 2020

Jeg har i tidligere år laget en liten leseguide om statsbudsjettet, med noen tips om hvor i dokumentbunken, eller i nettversjonen av denne bunken, man finner svar på alt man lurer på. Det skal jeg prøve å få til i år også, med utgangspunkt i denne enkle og gode oversiktssiden over Statsbudsjettet 2020.

I dag nøyer jeg meg med å anbefale et av de mange dokumentene i bunken, Nasjonalbudsjettet 2020. Er man på leting etter utgiftene til et spesielt formål eller bevilgningene til en sektor, er det ikke her man skal lete, Men er man mest opptatt av det store bildet: hvordan det går i norsk og internasjonal økonomi, hvordan den økonomiske politikken og oljepengebruken er tilpasset utfordringene og hvordan skatte- og avgiftsopplegget vil bli i 2020, ja da er dette dokumentet som bør leses. Det er dessuten relativt kompakt i formen, på i alt omkring 160 sider.

Det som også bidrar til å gjøre dette dokumentet ganske overkommelig er at det er fullt av grafer og tabeller som gjerne illustrerer noen forholdstall eller hvordan noen viktige nøkkeltall har utviklet seg over tid, og i mange tilfeller er det også noen prognoser for hvordan utviklingen vil kunne bli fremover. Dette gjør nasjonalbudsjettet til ganske pedagogisk dokument, i hvert fall for de av oss som er litt over middels opptatt av slike fremstillinger av viktige utviklingstrekk i samfunnet.

Nasjonalbudsjettet pleier også å ha noen temaartikler om særlig viktige områder som vil påvirke handlingsrommet i norsk økonomi, og dermed velferden vår, i årene som kommer. Temakapitlene denne gangen er tiltak for å øke produkiviteten og effektiviteten i norsk økonomi, hva vi gjør og hvordan vi jobber for å nå FNs bærekraftsmål og forvaltningen av oljefondet, der avkastningen fra de finansielle plasseringene nå er i ferd med å passere inntektene til staten fra selve petroleumsvirksomheten.

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar