mandag 14. oktober 2019

Investeringer i innovasjon for 73 milliarder

Hvor mange bedrifter driver med innovasjonsaktiviteter og hvor mye investerer de i innovasjon årlig. Det gir SSBs undersøkelse av næringslivets innovasjonsinvesteringer noen interessante svar på. SSB skriver:

"61 prosent av foretakene som var omfattet av den norske innovasjons­undersøkelsen hadde innovasjonsaktivitet i perioden 2016-2018. Til sammen sto disse for innovasjonsinvesteringer på 72,7 milliarder kroner i 2018. 39 prosent av foretakene hadde innovasjon i varer eller tjenester (produkter), mens 48 prosent hadde innovasjon i forretningsprosesser."

Det er også interessant å se på hva slags type innovasjonsinvesteringer bedriftene gjør når de investerer 73 milliarder kroner. For eksempel om bedriftene gjennomfører forsknings og utviklingaktivitet i egen regi. Eller om de først og fremst investerer i innkjøpt FoU fra partnere. SSB skriver:

"Eget forsknings- og utviklingsarbeid (FoU) er den klart største innovasjonskostnaden, med en samlet investering på i overkant av 31,5 milliarder kroner, mens foretakene rapporterte kjøp av FoU-tjenester fra andre for til sammen nesten 10 milliarder. Sett under ett er alle andre innovasjonsinvesteringer nesten like store som egenutført FoU. Dette inkluderer øvrige personalkostnader med 14,4milliarder; tjenester, materialer, forbruksutstyr, osv. med 5,4 milliarder; om lag 9 milliarder til kapitalvarer/investeringsvarer; samt 2,3 milliarder til andre kostnader knyttet til gjennomføring av innovasjonsaktivitetene."

Undersøkelsen forteller også at bedrifter som gjennomfører innovasjonsaktiviteter i utstrakt grad samarbeider med andre om dette. Til sammen oppgir 39 prosent av foretakene med innovasjonsaktivitet at de samarbeidet med andre foretak eller andre unstitusjoner om enten FoU eller andre innovasjonsaktiviteter.

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar