onsdag 9. oktober 2019

Vi leser mer bøker enn før

Har internett, smarttelefoner og alle de nye digitale underholdningtilbudene gjort at vi leser langt mindre bøker enn enn før? Det skulle man kanskje tro, og det har ikke manglet på dystre spådommer om bokens usikre fremtid.

Men svaret på spørsmålet er i følge Statistisk Sentralbyrås mediebarometer for 2018 et rungende nei. I en egen temasak om boklesing på nettsidene forteller SSB at vi li Norge leser mer bøker i dag enn i 2018:

"Tall fra Norsk Mediebarometer 2018 viser at papirbøker har økt i popularitet siden årtusenskiftet. På slutten av 90- og begynnelsen av 2000-tallet leste mellom 17 og 20 prosent av befolkningen en gjennomsnittsdag. De siste årene har andelen stabilisert seg på et nivå rundt 25 prosent. Bokleserne bruker i snitt en time på denne aktiviteten daglig. Deler vi tiden brukt på boklesing på hele befolkningen, blir det selvfølgelig mindre: I gjennomsnitt brukte nordmenn 14 minutter daglig på papirboklesing i 2018. Medregnet e-bøker brukte vi 16 minutter. Til sammenligning brukte nordmenn i snitt 10 minutter på boklesing en gjennomsnittsdag i 1998."

Tallene viser, kanskje ikke så veldig overraskende, at kvinner leser langt mer bøker enn menn. Men forskjellen varierer mye mellom ulike aldergrupper, og det er en jevnere fordeling i bokinteressen hos de yngre enn hos de eldre, og aller størst forskjell er det blant de i midten. SSB skriver:

"I 2018 leste 16 prosent av mennene og 32 prosent av kvinnene papirbøker. Og forskjellene har økt. (...) Forskjellen mellom voksne menn og kvinner er større enn blant gutter og jenter. I 2018 hadde 34 prosent av guttene og 35 prosent av jentene mellom 9-15 år lest papirbok en gjennomsnittsdag, mens i aldersgruppen 67-79 år var andelen menn 27 prosent og andelen kvinner 42 prosent. Forskjellen mellom kjønnene er størst i aldersgruppen 25-44 år, hvor kun 10 prosent av mennene leser papirbøker, mens 26 prosent av kvinnene leser papirbøker daglig."

Hva slags bøker er det vi bruker mest tid på? Her er romaner og noveller helt dominerende. 63 prosent av de som leser bøker enn gjennomsnittsdag har lest denne type litteratur. Av andre type bøker står bøker om samfunn, historie og politikk sterkt, biografier og memoarer, og bøker om teknikk, natur og friluft. Og den andelen boklesere blant barn og ungdom gir seg også utslag i at 12 prosent av bøkene som leses en gjennomsnittsdag er barne- og ungdomsbøker.

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar