søndag 20. oktober 2019

Lavere skatt, høyere skatteinntekter

Det går bra i næringsliv og arbeidsliv i Norge, noe som også slår ut i økte skatteinntekter som kommer inn til stat og kommune. Selv om det samlede skattenivået har gått ned de siste årene som et resultat av politisk vedtatte skattelettelser, har skatteinntektene likevel gått opp.

Innbetalt skatt i alt til og med september i år var på 735 milliarder kroner, mot 689 milliarder på samme tidspunkt i fjor. en økning på 6,8 prosent. Økningen fra 2017 til 2018 var omtrent like stor, 6,5 prosent.

Så vil noen kanskje innvende at disse tallene inkluderer inntektene fra skatt fra olje- og gassvirksomheten på norsk sokkel, og med høyere oljepriser, i hvert fall deler av året i år så er det ikke rart at skatteinntektene går opp. Og det er riktig at skatteinntektene fra petroleum har økt, til i alt 85 milliarder kroner, en økning på 18,7 prosent fra i fjor.

Men det er gode tider også i fastlands-Norge og de andre skatteinntektene til stat og kommune har også økt fra i fjor. Skatteinntektene til kommunesektoren, som stort sett handler om personskatt, er på 160 milliarder kroner til og med september i år, en økning på 3,5 prosent fra i fjor. Skatteintektene til staten er på 218 milliarder kroner, en økning på 7,1 prosent. Og innbetalingene til folketrygden er på 272 milliarder kroner, en økning på 5 prosent fra i fjor. En del av dette siste beløpet består av innbetalt arbeidsgiveravgift som så langt i år er på 153 milliarder kroner, en økning på 6,2 prosent fra i fjor og en svært godt indikator på at det er god vekst i næringslivet akkurat nå.

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar