torsdag 10. oktober 2019

Vekst i hele landet

Det går veldig bra i den norske fastlandsøkonomien for tiden. Og noe av det mest interessante med den oppgangen vi er inne i nå er at det ikke er en eller to næringer eller en bestemt landsdel som drar lasset.

Veksten nå er ganske jevnt fordelt både mellom næringer og alle deler av landet tar del i oppgangen. Eller som Statistisk Sentralbyrå formulerer det: "Veksten er bredt basert":

"Foreløpige fylkesfordelte tall viser at den økonomiske veksten i 2018 var bredt basert. Flere fylker hadde volumvekst i bruttoprodukt på over 2 prosent. Vest-Agder var fylket med høyest vekst. Veksten i fylkene var bredt sammensatt, med bidrag fra flere ulike næringer, viser nye tall fra Fylkesfordelt nasjonalregnskap. Bygg og anlegg var viktig for veksten i mange av fylkene. Det var også tilfelle for ulike tjenestenæringer."

SSB har også en interessant analyse av hvilke bransjer som leverer de største bidragene til denne veksten i ulike deler av landet. I Oslo og Akershus var det solid vekst, med henholdsvis 2,7 og 2,8 prosent. I Oslo er det informasjonsteknologi og teknisk tjenesteyting som bidrar til veksten, mens i Akershus er bygg- og anleggsnæringen viktig. Også i Hedmark og Oppland bidrar vekst i bygg og anlegg godt.

I Agder og Rogaland er det også god vekst, og tallene der er preget av at olje- og gassnæringen har kommet sterkt tilbake etter den brå nedgangen for noen år siden. På Vestlandet, og spesielt i Sogn- og Fjordane og Møre og Romsdal forklarer vekst i industrinæringene en stor del av oppgangen. Mens Trøndeland i likhet med mye av Østlandet har hatt bygg- og anleggsnæringen som viktigste bidragsyter til veksten. Og også i Nord-Norge går det godt. SSB skriver:

"I Nord-Norge var fiskeri og akvakultur viktig for veksten i fylkene, slik det også var i 2017. Troms hadde en vekst på 2,5 prosent i 2018. Der var også bygg og anleggsnæringen viktig."

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar