torsdag 17. oktober 2019

Vi brukte 205 milliarder på utdanning

Nye tall fra SSB som viser hvor mye vi brukte på utdanning i Norge i 2017 forteller at det i alt vi i alt brukte 205 milliarder kroner i driftsutgifter til utdanning, eller 7,3 prosent av BNP i Fastlands-Norge. Det er 38 000 kroner pr innbygger.

Det offentlige betaler det meste av kostnadene og de fleste virksomhetene tilhører kommune og stat. SSB skriver:

"I Norge er utdanning på offentlige skoler gratis og en betydelig del av utdanningen finansieres dermed over stats- og kommunebudsjettene. Finanseringen består delvis av bevilgninger til offentlige skoler, høyskoler og universiteter, delvis av bevilgninger til ideelle organisasjoner, og delvis av overføringer til husholdninger i form av f.eks. studielån og stipender. Samlet sett finansierte det offentlige 87 prosent av de løpende kostnadene til utdanning, og det er kommunene som bærer de største kostnadene med 58 prosent."

Kommunene og fylkene har ansvaret for de fleste grunnskoler, videregående skoler og voksenopplæring, og stod for over halvparten av utdanningsutgiftene i Norge. Universiteter og høgskoler er hovedsakelig drevet av statsforvaltningen, som dekket 24 prosent av de totale kostnadene. Ideelle utdanningsinstitusjoner er for det meste knyttet til grunn- og videregående skoler, og kostnadene relatert til de ideelle skolene utgjorde 4 prosent. 

Bare 5 prosent av kostnadene til utdanning gikk til markedsrettede utdanningsinstitusjoner. Disse sto særlig for ulike former ikke-formell utdanning, som musikkskoler, språkkurs og kjøreskoler. Arbeidsgivere tilbyr kurs og trening for egne ansatte. 10 prosent av de totale utgiftene til utdanning var knyttet til slik jobbrelatert opplæring i 2017.

I tillegg til de løpende driftskostnadene på 205 milliarder kroner, ble det investert i utdanningsformål for om lag 42 milliarder kroner i 2017. Dette gikk særlig til skolebygg

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar