tirsdag 22. oktober 2019

Vinyl, CD og streaming

Blant mye interessant informasjon i grafen til høyre som viser USAs musikkindustris årlige omsetning av innspilt musikk, og i hvilket format det er solgt til kunden, kan vi lære at salget av vinylplater plasserer salget av CDer for første gang siden 1986. The Economist skriver:

"But like an ageing rocker, vinyl is making a comeback. In the first half of this year, the RIAA says, sales reached $224m, up by 13% year on year. In 2019 as a whole they should reach $500m and exceed those of CDs for the first time since 1986."

Nå utgjør imidlertid ikke salget av vinyl mer enn 4 prosent av den totale omsetningen i USA. Streaming står for 62 prosent av salget og har vokst kraftig de siste årene. Men ikke på langt nær nok så langt til å få omsetningen opp igjen til nivået den var på i gullalderen rundt årtusenskiftet. I dag er omsetningen under halvparten så stor som dengang.

Grafen viser musikk på CDer hadde en enorm vekst fra omkring 1985 til slutten av 90-tallet. De sørget for å parkere vinylsalget før 80-tallet var slutt og deretter kassettene som holdt ut mye lenger, men som forsvant helt omkring 2000. Men CDen erstattet ikke bare vinyl og kassetter, de bidro også til en enorm vekst i musikksalget. Men enn en dobling av omsetningen på 15-20 år frem til år 2000. 

Så kom nedturen som ble enda brattere. På 10 år gikk omsetningen fra over 20 milliarder dollar i året til under 8 milliarder. Noe av forklaringen var at industrien brukte tid på å finne gode forretningsmodeller i en tid der særlig de unge kundene hadde kjøpt mp3-spiller som de hadde behov for å fylle med mp3-filer. Og i mangel på lovlige butikker vokste det frem en egen industri med piratkopiert musikk. Selv om i-Pod og i-Tunes etter hvert etablerte seg som en legitim selger av lydfiler, og mer nylig abonnementsbaserte steaming-tjenester, er det veldig langt opp til gamle høyder.

Og tilbake til retro-bølgen der vinyl dukker opp igjen som en vekstnæring er det noen som har tenkt på at vi trenger løsninger for å lage våre egne vinylplater. Digital teknologi gjør at man ikke trenger å leie tid i et tradisjonelt dyrt platestudio for å lage en vinylplate. Man kan ha sitt eget studio og lage sine egne vinylplater:

"Vinyl addicts may even want to make their own records. This month Florian Kaps, an Austrian entrepreneur, unveiled the Phonocut, a device capable of pressing custom 10-inch records with 10-15 minutes of audio on each side. The company says it will start shipping its machines in December 2020. The price of your own mini-studio: €999 ($1,100)."

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar