onsdag 21. desember 2016

SSBs julegaveprognose

Kan Statistisk Sentralbyrå hjelpe oss med å avsløre hva vi får i julepresang i år? Det kan de naturligvis ikke, i hvert fall ikke på individnivå, men ved å studere importtallene for oktober og november får man en viss indikasjon på hva som er de populære julegavene, og hva det selges mindre av. SSB mener at kan bli færre bløte pakker under juletreet i år og skriver:

"Bløte pakker er ikke alltid så populære – særlig ikke hos den yngre garde. Barn og unge kan derfor glede seg over at det er blitt importert færre skjorter, bluser, skjørt og slips i oktober og november i år enn i de samme månedene i fjor. Men selv om det er importert rundt 10 000 færre slips enn i 2015, ble det fremdeles ført inn nesten 115 000 stykk."

Hva er det så som øker av importerte ting, og som det sannsynligvis vil være flere av under juletreet i år? Skiutstyr og elektronikk er i følge SSB et godt tips:

"Det er snømangel i langrennsløypene, men i mange slalåmbakker har snøen ligget en stund allerede. For snøbrettentusiaster og skiakrobater er det da godt nytt at det ble importert flere snøbrett og monoski i år enn i fjor. Økningen på drøyt 25 prosent ga en samlet import på cirka 20 000 stykk i de to nevnte månedene. Det er i tillegg blitt importert flere alpinski. På elektronikksiden var det en ørliten nedgang i importen av både mobiltelefoner og barbermaskiner. Men for dem som sterkt ønsker seg ny mobil til jul, kan vi berolige med at det tross nedgangen ble innført nærmere 600 000 eksemplarer."

Vi kan slå fast at det også i år er mange som har mye å glede seg til. SSB kan for øvrig også fortelle oss at det er importert 1718 tonn julepynt. 9560 tonn klementiner, 2650 tonn appelsiner, 760 tonn mandler uten skall og 25,6 tonn mandler med skall. I november ble det importert 118 000 juletrær til Norge og erfaringsmessig er det enda høyere import av juletrær i desember enn i november. Tallene fra SSB indikerer med andre ord at vi kan forvente minst like mye jul i år som tidligere år.