lørdag 24. desember 2016

Fairytale of New York

Jeg har til min forskrekkelse sett at jeg til tross for at jeg har skrevet om den mange ganger, og alltid hatt den øverst på alle spillelister med julesanger, aldri har lagt ut selve originalvideoen til The Pogues Fairytale of New York her på bloggen. Det er derfor på tide.

Det er en sang som her i huset spilles mye hver eneste jul, men som hos oss særlig forbindes med dagene rett før jul i 1993. Da ventet vi på at eldstedatter  Marianne skulle bli født og The Pogues stod på repeat på CD-spilleren, kanskje i den tro at dette var musikk som ville virke positivt. Og det har den jo gjort. Marianne fylte 23 år for fire dager siden og er også glad i Fairytale of New York:Sangen kom som singel for første gang i julen 1987, da den nådde opp på andreplass på hitlisten i UK, bare slått av Pet Shop Boys "Always on my mind". Til gjengjeld er Fairytale of New York gitt ut på nytt som singel en rekke ganger, blant annet i 1991, 2005 og 2012, med høye listeplasseringer. Men etter at først iTunes og streaming kom trenger den egentlig ikke å gis ut på nytt fysisk, for folk kjøper den likevel i så stort antall at den kommer på hitlistene uansett. I følge Wikipedia har den hatt en topp 20 listeplassering i UK hver eneste desember siden 2005:

"It has now made the Top 20 on thirteen separate occasions including twelve times in successive years, and the Top 10 on four separate occasions including three times in successive years, feats that no other single can match. Its fourteen visits to the chart now total 77 weeks on the official UK Top 75 (as at w/e 29 December 2016), making it the joint 7th most charted song of all time. In late 2012 it was declared a UK million-seller